Ignoransens farlige røyklegging

Av
DEL

LeserbrevDe fem første åra av mitt liv bodde jeg i en liten leilighet i en bygård i Notodden sentrum.. Under krigen hadde far jobbet med den illegale avisa “Fronten” i stua. Som en slags kamuflasje hadde han et bilde av keiser Wilhelm på veggen, og en bunke med tyskbesvarelser. Et bilde av Hitler ville ha vært en avslørende overdrivelse. I tillegg hadde han på seg en liten pistol som han skulle bruke mot seg selv i tilfelle en razzia. Far var sosialdemokrat, og var også med på å få til et samarbeid med den kommunistiske motstandsbevegelsen.

Da razziaen kom, ble far heldigvis varslet så tidlig at han greide å komme seg unna og over til Sverige. Mange andre ble tatt og sendt til Grini, en del ble sendt videre derfra til konsentrasjonsleir i Tyskland. Alt dette tenker jeg på nå etter frigjøringsdagen. Og en justisminister som hevder at det dreide seg om frigjøring fra sosialismen. Ignoranse må man kanskje godta, men ikke ignoranse på regjeringsnivå.

Som liten gutt visste jeg naturlig nok ikke noe om leilighetens fortid. Eller at hirden hadde hatt kontorer i etasjen under. Men da jeg som fireåring ulovlig var inne på loftet i gården, fant jeg et krigsminne, uten å vite det. Det var en interessant metallflaske med et eller annet spennende inni. Jeg tok den med meg ut i bakgården, der jeg ofte leika, og prøvde å skru av korken. Den satt hardt, men til slutt gikk den av, med et smell føyk den til værs, fulgt av tjukk rød røyk. Det var en tysk røykgranat.

Det ble et skremmende oppstyr. Den røde røyken dekket snart hele bakgården, de fleste vinduer i gården ble åpnet, folk lurte på hva som foregikk. Politiet kom. Nå blir jeg satt i fengsel, tenkte jeg. En fireåring har hørt om fengsel, men vet ikke at man ikke arresterer fireåringer.

‘Røyklegging’ blir også brukt om det å skjule noe på et abstrakt plan. Og etter frigjøringsdagen tenker jeg på justisministeren og andre, som med sin antirøde røyk prøver å skjule at de er i ferd med å bli nokså brune. Nettopp det vi ble frigjort fra. Samtidig brer det seg en kunnskapsløs historie om at nazismen er en slags sosialisme, det er jo en forkorting for nasjonalsosialisme.

Man er også uvitende om at 12.678 russiske soldater ligger begravet i norsk jord. Hvorfor? Fordi de var med på å frigjøre de østlige delene av Finnmark. Totalt var det 10.700.000 falne russiske soldater. 15.400.000 sivile mistet livet. Da forstår man at russiske talsmenn kaller justisministerens uttalelse for blasfemi. Vår statsminister forstår det ikke.

I trettiåra så en del hva som ville komme, i et dikt skrev Øverland: “Tilgi dem ikke, de vet hva de gjør, de puster på hatets og ondskapens glør!”. Nå er det igjen en del som puster på hatets og ondskapens glør. Det uforståelige Arbeiderparti-hatet er et eksempel på det. Går historien i ring? Er vi på en måte tilbake i 1930-åra, der noen advarte mens mange andre ikke så faren? Jeg tror uansett at det igjen er tid for advarsler.

Hogne Vindenes

cand.philol.

Sulusåsen

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags