Hvorfor er vernepleiere viktige?

Gry Elizabeth Juvelid

Gry Elizabeth Juvelid Foto:

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.FO og NIKU la 18. juni fram rapporten «Ingen tid å miste», en kartlegging av kompetansesituasjonen i tjenester til personer med utviklingshemming. Rapporten konkluderer at fagkompetansen i tjenestetilbudet til mennesker med utviklingshemming er altfor lav. I løpet av 40 år har prosentandelen av vernepleiere gått fra 6,8 prosent i 1977, til kun 10,7 prosent i 2019, det er en økning på kun 3,9 prosentpoeng på 42 år, til tross for ulike reformer. På landsbasis, viser rapporten at vi mangler hele 20.000 vernepleiere i tjenester til utviklingshemmede i forhold til det som anses som et forsvarlig nivå.

Vi i FO Viken undrer oss over hvorfor denne gruppen mennesker i vårt samfunn ikke har rett til riktig kompetanse i sine tjenester? Til sammenligning skal 70 % av de ansatte i miljøterapistillinger på barnevernsinstitusjoner være barnevernspedagog, sosionom eller vernepleiere.

Vi forventer at det er lærere som skal undervise barna våre i skolen, at det er sykepleiere vi møter på en sykehusavdeling, en tannlege hos tannlegen, en barnehagelærer som pedagogisk leder i barnehager eller en bilmekaniker når vi leverer bilen på service. Så hvorfor er det slik at når det gjelder tjenestene til mennesker med utviklingshemming er det ikke en selvfølge å møte en vernepleier, som er den eneste bachelorutdanningen med spisskompetanse på utviklingshemming?

Hvorfor er det så viktig med vernepleiere da?

En vernepleier jobber for å bedre hverdagen til blant annet personer med funksjonsnedsettelser. Dette oppnår de gjennom, miljøterapeutisk arbeid og målrettet arbeid med habilitering- og rehabiliteringsprosesser. Vernepleierutdanningen har sin forankring i en helhetlig integrert kompetanse basert på helsefag, sosialfag, jus, pedagogikk og psykologi. Dette gjør at vernepleie er den eneste utdanningen der helse- og sosialfaglig kompetanse er kombinert. En vernepleier er autorisert helsepersonell med legemiddelhåndteringskompetanse, noe som er en viktig kompetanse å ha i jobben med mennesker med kognitiv funksjonsnedsettelse. Om et menneske ikke klarer å få sagt ifra om hva som er galt, eller hva man trenger, er det avgjørende å ha ansatte rundt seg som har kompetanse på å observere og gjøre nødvendig tilrettelegging.

Vernepleiere er viktige både for enkeltmennesket og deres plass og muligheter i samfunnet. En vernepleier skal kjenne til pasienter og brukeres grunnleggende rettigheter, som de skal bidra til endring, likestilling, likeverd, mangfold og selvbestemmelse.

Tiden er overmoden for et krav om et minimum av fagkompetanse innenfor tjenestene for personer for utviklingshemmede. FO anbefaler at minst 70 % av de ansatte i disse tjenestene har relevant høyere utdanning med et spesielt fokus på vernepleierfaglig utdanning.

FO Viken håper at kommunene tar på alvor behovet for vernepleierkompetanse i tilbudet til utviklingshemmede og at de iverksetter nødvendige tiltak for å rekruttere vernepleiere!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.