Den største kontrakten

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Samarbeidsavtalen med Qatar er den største enkeltstående kontrakten KOG har inngått, leste vi i Lp for noen dager siden. Samarbeidet er innen tre områder, forsvar, maritim industri og digitalisering. Først ute er forsvar, og KOG skal levere «Protector Weapon Remote Station» og digitalisering- og kommunikasjonsløsninger til 490 pansrede kjøretøy. 
 

En gledens dag for KOG, sier ledelsen. En gledens dag for Kongsberg, sier ordføreren. Er det en gledens dag for verden? «Men Qatar blir jo stadig nevnt som et land som bryter menneskerettighetene», sier Lp-journalisten. Kommunikasjonsdirektør Ronny Lie i KOG har ingen bekymringer i så måte. «Vi vil legge våre egne standarder til grunn og bruke en adm. direktør fra KOG til å lede selskapet,» sier han. «Det skal styres etter norske verdier.»

Det burde vel berolige de fleste? Og, som ordføreren sier, det er mange arbeidsplasser. Og uhorvelig mye penger. Men de som har lest boka «Fred er ei det beste», av Raufoss-mannen Dag Hoel, (og andre bøker om samme tema, det er skrevet flere) blir dessverre ikke beroliget. Vi veit for mye om norsk våpenindustri til det.

I boka dokumenterer Hoel at Norge i praksis har en våpenindustri som er integrert i den internasjonale, og fungerer som den, uten spesielle begrensninger. Fordi arbeidsplasser teller mest. Nammo har i dag salgskontorer over hele verden. Fordelen er at de da selger etter reglene til det landet de er lokalisert i, ikke etter norske. Nylig avslørte VG at norske forsvarsprodukter med Kongsbergemblem er solgt til Saudi-Arabia som bruker dem i sin krigføring i Jemen. Hvordan harmonerer det med norske verdier?

Og nå skal vi selge til Qatar. Hvordan er forholdet mellom Saudi-Arabia og Qatar? Ingen åpen konflikt, men de er ikke gode venner. Kilde NTB: «I juni 2017 kunngjorde Saudi-Arabia, Egypt, De forente arabiske emirater og Bahrain at alle diplomatiske bånd med Qatar blir kuttet grunnet mistanke om at landet støtter islamistiske ekstremister og har nære bånd med Saudi-Arabias erkefiende Iran. Qatar avviser en liste med krav for å løfte sanksjonene innført mot Doha. Det gjenspeiler deres intensjon om å fortsette sin politikk med sikte på å destabilisere sikkerheten i regionen, heter det i en uttalelse gjengitt av det saudiarabiske nyhetsbyrået SPA» ... osv.

Dag Hoel skriver om flere eksempler på våpensalg fra Norge til begge sider i en konflikt. Dette skjedde allerede i 1989, da Arbeiderbladet kunne avsløre at M72-raketten fra Raufoss ble brukt på begge sider i borgerkrigen i El Salvador.

Han skriver også om fortielsen og hykleriet som ligger som en tykk tåke over norsk våpenhandel. Det offisielle Norge vil ikke vedstå seg at konsekvensene av ammunisjons- og våpenproduksjonen er død og lidelse. Myndighetene skjuler seg bak et regelverk som sier at eksporten ikke skal gå til land i krig, eller der krig truer. Et regelverk som bare er papirbestemmelser. Hvis det er våpen som skal til for å skape fred i verden, burde det vel vært det for lengst nå?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.