Gå til sidens hovedinnhold

Nei til konsekvensutredning i Lofoten, Vesterålen og Senja!

Artikkelen er over 4 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I Norge så er vi verdensmestere i mye. Vi går fortere enn alle på ski, Carlsen vinner alle partiene han spiller og våre diplomater er i verdensklasse. Men dessverre er det ikke bare dette vi er mestere i, vi er også ett av landene i verden som forurenser mest.

Nesten hvert eneste år er det slik at en fjerdedel av Norges utslipp kommer fra oljesektoren. Olje er Norges største forurenser og en pådriver for global oppvarming. For å nå klimamålene må man fokusere på et grønt skiftet og lytte til forskerne. Forskerne i Norge har gjentatte ganger sagt at nesten all fossil energi må ligge i bakken for å sørge for en bærekraftig verden for fremtidige generasjoner.


I 2016 kom Paris-avtalen, noe som var en historisk klimaavtale. Nå er vi i gang med 2017 og det er viktigere enn noen gang at vi følger opp avtalen for å få til dette er vi nødt til å kutte i utslippene.

Temperaturen har steget i over hundre år.  I 2014 og 2015 ble det en ny varmerekord. Om vi ikke endrer retning vil det føre til store konsekvenser, spesielt for landene i Sør som India og Bangladesh.  Derfor er det ekstra viktig at vi i Norge tar vår del av ansvaret og velger å ikke ta del i Oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja.

Lofoten, Vesterålen og Senja er kjent for å være et vakkert sted fullt av fisk, og er et av Norges store stoltheter. Hvert år er stedet fullt av turister, kunstnere og fotografer. Men stedene byr på så mye mer enn bare det å ha vakker natur. Dette er stedet hvor milliarder av inntekter ligger hvert eneste år. Ikke bare er det verdens største torskestamme, men også verdens største kaldtvannskorallrev.

70 prosent av fiskeeksporten kommer fra disse områdene, derfor er det viktig å ta vare på område. Olje forurenser og er spesielt farlig for dyrelivet i havet. For å bevare en av Norges viktigste næring og eksportvare må du eliminere trusselen, som nemlig er oljen. Om politikerne sier nei til en konsekvensutredning i Lofote, Vestreålen og Senja, sier de ja til en mer miljøvennlig verden.

I dag er det omtrent 6500 arbeidsplasser i Lofoten, Vesterålen og Senja. Siden år 2000 har reiselivet i Lofoten økt med omkring 60 prosent. Nærings- og fiskeridepartementets rapport «Framtid i Nord» fra 2014, viser et potensial for 5 000 nye arbeidsplasser innenfor marine næringer, reiseliv og biomarin industri basert på fisk og fornybare ressurser i havet, hvis forholdene legges til rette for det.

Vi er også i toppklasse av miljøverstingene og særlig på olje. Dette ønsker vi å endre.

 

Dessverre er ikke ski, sjakk, torskestammer og kaldtvannskorallrev det vi i norge er best på i verden. Vi er også i toppklasse av miljøverstingene og særlig på olje, Dette ønsker vi å endre.

2017 er rett rundt hjørnet og så er Arbeiderpartiets landsmøte. Der håper vi at de vil stemme nei og vi håper at de andre partiene gjør det sammen. Vi er nødt til å si ja til fremtiden og grønn energi og nei til konsekvensutredning. 

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.