Stopp gaupejakta

Storvilt: Gaupejakta er over i Buskerud for denne gangen. Denne gaupa holder for øvrig til på Langedrag.
FOTO: GRO SAUGERUD

Storvilt: Gaupejakta er over i Buskerud for denne gangen. Denne gaupa holder for øvrig til på Langedrag. FOTO: GRO SAUGERUD

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Årets gaupejakt er en skam for Norge som miljønasjon! Det skriver MDGs Ståle Sørensen i dette innlegget.

DEL
I februar startet årets gaupejakt i Norge med 52 dyr på fellingslisten. Av en stamme på til sammen ca. 310 dyr har myndighetene bestemt at store deler skal bort. Ikke på ti år har bestandene vært så lave som i år og gaupestanden er 20 prosent mindre enn de nasjonale målene.

LeserbrevDersom et land i Afrika hadde bestemt seg for å skyte ut en like stor andel av en lokal løvestamme ville dette skapt internasjonal oppsikt og protester – også fra Norge.

Fakta er at i mange tilfeller er mange u-land flinkere til å forvalte sine rovdyrstammer enn det vi er i verdens rikeste land.

Rovviltnemndas vedtatte fellingskvote er imot faglige anbefalinger. Faktisk har alle gaupekvoter de siste årene vært høyere enn faglig anbefalt.

Det skal ikke mye fantasi til for å forstå hvor dette bærer hen. Vi styrer mot en åpen utrydding av et stort kattedyr som er unikt og som er en viktig del av norsk fauna.

I 2012 ble det gitt fellingstillatelse på 149 dyr av en stamme på 500 dyr, det ble da advart om at et slikt stort bestandsuttak ville gå kraftig ut over bestanden og utover hva som er forsvarlig. Alle tall viser at kritikerne den gang fikk rett. Bestanden har siden det sunket dramatisk. Allikevel fortsetter de rekordhøye uttakene.

Rovdyrpolitikken styres av irrasjonell frykt og næringsinteresser, ikke av vitenskapelig fornuft og bærekraftig miljøforvaltning!

assdd

Vi i De Grønne ønsker en sunn forvaltning av rovdyrstammen i tråd med faglige råd. Vi bør ha som mål at man i Norge kan drive noe jakt på både ulv, bjørn og gaupe, slik man gjør i land som Canada, men da må bestanden først opp på et bærekraftig nivå og uttaket må stå i samsvar med tilveksten. Der har vi fortsatt svært langt å gå. Årets gaupejakt viser at rovviltnemnda ikke tar sin jobb alvorlig. Dette må få konsekvenser for systemet.

Jeg har stor forståelse for folk som tar loven i egne hender og på den måten forsøker å forkludre utøvelsen av gaupejakta, men til neste år håper jeg kommunene i Buskerud, kan legge ned midlertidig jaktforbud i kommunale skoger samt eventuelt innføre andre tiltak som vanskeliggjør jakt. Drammen kommune har allerede gjort dette etter forslag fra Miljøpartiet De Grønne. Jeg ser at bønder i Hallingdal nå følger opp med jaktforbud på sine eiendommer i protest mot en elendig forvaltningspolitikk. Nok er nok. Norge trenger en forvaltning av natur som bygger på faglige innspill, ikke kun enkelte næringsinteressers domene.

Årets gaupejakt er en skam for Norge som miljønasjon!Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags