Kirken som kulisse

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Bakgrunnen for Tove H. Hanssens innspill er at «Fidelio» skal fremføres i Kongsberg kirke. Saken ble omtalt siste uke i Laagendalsposten i forbindelse med Kongsberg Krim og Beethovenjubileet. Lps artikkel fokuserte på hvordan operaen kan forstås som krim. Derimot forklarte artikkelen ikke noe om bakgrunnen om hvorfor et verk som i utgangspunktet ikke regnes som kirkemusikk skal settes opp i kirken med menigheten som medarrangør. Tove Hanssens spørsmål er derfor både helt forståelig og samtidig interessant.

Kongsberg Kirkens visjon formuleres på våre nettsider. Vi skal være mangfoldig og engasjerende. I tråd med denne visjonen er det både menighetsrådets og de ansattes intensjon å tilrettelegge for et variert tilbud som kan og vil utfordre. Vi har tradisjon og er glade for å samarbeide tett med andre kulturaktører, enten det er Jazzen, biblioteket, Krim eller kulturskolen. I år markeres komponisten Beethoven i lag med en rekke ulike samarbeidspartnere i Kongsberg.

Vår produksjon av Fidelio er mer enn artikkelen gir uttrykk for. Det er mer enn en dyster og underholdende historiefortelling. Bakgrunnsteppe for operaens libretto er en 1700-talls slottsgård, med et fengsel og et kapell. Uten å røpe handlingens dramatiske hendelser tar kvelden utgangspunkt i slottskapellet som fylles av sakral musikk. Vokalgruppen enFem er en av hovedaktørene i produksjonen, ved siden av Glogerorgelet og skuespilleren Erik Wenberg Jacobsen.

Opera assosieres ofte med sterke og eksistensielle følelser. I vår oppsetning av Fidelio spenner disse fra gudsforlatthet til lovprisning – følelser som både Bibelen, Krimmen og antakeligvis de fleste enkeltmennesker er kjent og fortrolige med.

Derfor passer dette godt i Kongsberg kirke, fordi kirken aldri bare vil være en kulisse. Kirken er stedet hvor alle disse eksistensielle spørsmålene kan stilles og store følelsene kan få utløp.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.