Lengre til Oslo enn med fly

Reformatoren: En uvanlig skøyeraktig Jan Tore Sanner på fjorårets Høyre-landsmøte. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Reformatoren: En uvanlig skøyeraktig Jan Tore Sanner på fjorårets Høyre-landsmøte. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

For er det nå egentlig så spennende at Fylkesmannen i Buskerud skal legge fram sin foreløpige skisse til nytt kommunekart i Buskerud? spør journalist Christian Mauno i denne kronikken.

DEL

MeningerI dag, mandag, på slaget 12, skjer det noe veldig spennende i Statens hus i Drammen.

Men allerede her – før vi en gang har begynt – starter uenighetene.

For er det nå egentlig så spennende at Fylkesmannen i Buskerud skal legge fram sin foreløpige skisse til nytt kommunekart i Buskerud?

I et intervju med Lp fredag skinte det ganske klart gjennom at Flesberg-ordfører Oddvar Garaas (Sp) ikke akkurat sitrer av spenning.

I forbindelse med denne saken drister Rollag-ordfører Dag Lislien (Sp) seg til å si til undertegnede at han vil bli «litt overrasket» hvis et forslag med Rollag også inkluderer Kongsberg. Men det virker ikke som pulsen går spesielt opp der i gården heller.

LES OGSÅ: Tror fylkesmannen går for Numedal kommune

Nore og Uvdal-ordfører Eli Hovd Prestegården sier til denne reporter at de selvfølgelig ikke kan overse det hvis Fylkesmannen tegner inn «Numedal kommune», men hun er usikker på om det vil endre noe de har landet på tidligere.

Og det Nore og Uvdal landet på i fjor høst, var et klart nei til å utrede kommunesammenslåing med Flesberg og Rollag.

Noen uker senere sa Rollag også nei, og da var det ingen igjen for Flesberg å prate med.

Utenom Kongsberg da, som Flesberg uansett ikke vil prate med. Mens Kongsberg på sin side har pratet med alle, men vil ikke kose med noen.

Og der står saken.

Det siste halvåret hevder noen at regjeringen har «strammet skruen» ved hjelp av sitt forslag til inntektssystem for kommunene. Men selv ikke minus 4,3 millioner i året ser ut til å skremme Flesberg til kommunereform.

Nylig kom det også fram at regjeringen i den nye energimeldingen vil «se på» systemet med konsesjonsinntekter, noe som i verste fall kan bety mange millioner tapt for eksempelvis Nore og Uvdal.

De konspiratoriske der ute vil nok hevde at også dette siste henger sammen med kommunereformen, men resultatet blir likevel det samme: Det blir ikke noe lettere å være småkommune blant større og større naboer de neste årene.

Men alt dette hjelper ikke her og nå. For kart skal tegnes, kommuner skal skapes og hjerter skal knuses. Og før 1. oktober skal Fylkesmannen melde tilbake til regjeringen om hvordan de mener «nye» Buskerud skal se ut.

Christian Mauno

Christian Mauno

Så da er det på tide med en siste spekulering: Vil Flesberg havne sammen med Kongsberg? Vil vi se «Numedal kommune» på veggen i Drammen? Vil det bety noe? Vil Drammen og de fem nabokommunene som nå er i forhandlinger bli Buskeruds nye «superkommune»? Og hva betyr i så fall det for Kongsberg?

For noe nytt blir det. Og mens Drammensregionen prater, sitter Kongsberg, Numedal og også Hallingdal stille i båten. Tror de stillesittende at alt dette vil gå over etter hvert, eller vil lokalpolitikerne tvinge regjeringen til å tvinge dem?

Men nå gjør vi et hopp, dere!

Fra den mektige Eidsfjelltoppen i Nore kan du nemlig ifølge optimistiske fjellvandrere se helt til Tryvann på en klar og fin dag. (Undertegnede har for øvrig prøvd og tviler i grunnen litt på den påstanden).

En del steinkast fra Tryvann sitter uansett kommunalminister Jan Tore Sanner (H) og legger sine planer for det nye norgeskartet.

Men selv innenfor synsvidde er dette likevel som å titte inn i en helt annen verden.

For der i gården går reformtoget videre, og selv ikke lunkne folkeavstemninger og spådommer om reformens smertefulle død ser ut til å bremse pågangsmotet til det smilende godstoget fra Bærum.

Han har riktignok roet ned bruken av klassikeren «robuste kommuner» i det siste, og har i stedet falt ned på småfikse «sterke velferdskommuner».

I det siste har Sanner også slengt rundt seg med gulrøtter og latt pisken ligge i ro i baklomma.

For han vet han har et stortingsflertall i ryggen, og han vet han må fullføre mye av den største kommuneomveltningen de siste femti årene innen valget i 2017. Og du ser også i intervjuer at han selv tror han vil klare den jobben.

Så er spørsmålet: Er det Jan Tore Sanner eller numedalskommunene som er naive? Vi åpner første luke i dag.

LES OGSÅ: – Dette er ikke takk og farvel

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags