Kongsberg kommune og ansvaret for monstermastene

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.De siste årene har Norges natur blitt rasert av monstermaster med vindturbiner, under påskudd av at vindkraft skal være så bærekraftig og klimavennlig. Fortvilelsen brer seg over landet etterhvert som monstermastene kommer opp lokalt, for mastene er 150-220 meter høye med vingespennet, og i tillegg til at de er stygge og ødelegger for utsikten, og ødelegger sårbar natur både med fundamenter og anleggsveier, gir de solblink i mange retninger, irriterende infralyd, dreper fugler, flaggermus og insekter, og lekker hydraulikkolje rett som det er. De forurenser fordi slitasje på vingene fører til at epoxy og glassfiber blir spredt i terrenget, og vingene er ikke fornybare, men må graves ned etter bruk. I tillegg er kraftproduksjonen sterkt variabel, og det fører til at vannkraftverkene i nettet må reguleres mye mer opp og ned, med sterkt økt slitasje på maskineriet.

Forskere i Trondheim har regnet ut at oppgradering av vannkraftverkene i Norge kan erstatte alle vindkraftverkene mange ganger, og man tror at vindkraft kun har kommet igang pga at den har vært sterkt subsidiert av Staten, ikke minst mht. skattefordeler. Utbyggingene skal finansieres gjennom økt nettleie til alle strømkundene i Norge og utbyttet kanaliseres ut av Norge, helst til skatteparadiser som Cayman Island.

Haramsøy på Sunnmøre vandaliseres nå av 150 meter høye monstermaster, sprengning og anleggsmaskiner, under ledelse av et selskap kalt Zephyr, til stor fortvilelse for lokalbefolkningen. Kongsberg kommune er medskyldig i vandaliseringen.

Zephyr eies av Østfold Energi (50%), Glitre Energi (25%) og Vardar (25%).

Kongsberg kommune eier 11.95% av Vardar, som også eier 50% av Glitre Energi. Kongsberg eier dermed 4,48% av Zephyr. Østfold Energi eies av Viken fylkeskommune med 25%, Sarpsborg kommune eier 7,14%, og andre Østfold-kommuner resten. Drammen kommune eier 50% av Glitre Energi.

De største eierne av Zephyr blir da Viken (25%), Drammen (18,45%), Sarpsborg (7,14%), Lier (4,87%), Kongsberg (4,48%), og Ringerike (4,34%).

Styreleder av Vardar, med en eierandel på 37,5% i Zephyr, er Roar Flaathen.

Vandalisering av natur er vanligvis bøtelagt i Norge, men vindkraftutbygging er unntatt. Dreping av fugl utenom gitte unntak er bøtelagt i Norge, men vindkraft er unntatt. Hvor er MDG når man trenger dem? Hvor er Senterpartiet?

Så er spørsmålet: Vil Kongsberg kommune sitte stille og la vandaliseringen fortsette? Mens pengene i kisten klinger? Jeg vil be ordføreren selv uttale seg.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken