Å skilte med wow-effekt

Forslag erstatning av de gamle "VELKOMMEN TIL teknologibyen kongsberg-skiltene"

Forslag erstatning av de gamle "VELKOMMEN TIL teknologibyen kongsberg-skiltene" Foto:

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Tidligere, i flere århundre, kunne Kongsberg skilte med en turistmagnet og en ordentlig wow-effekt i form av Nybrufossen. For noen år tilbake valgte våre politikere å velge vekk denne fra hovedferdselsåren E134, og i bytte får turistene når de kommer ut av tunnelen førsteinntrykket av Kongsberg i form av «Septikdalen» renseanlegg og det som kan se ut som et havarert togsett på en gammel jernbanebru, men det er altså i virkeligheten utrulig nok en gangbru inn til Teknologiparken; det ser bare ikke sånn ut, dessverre.

Hvor blir det av den naturlige wow-effekten langs E134 her på Kongsberg, når nyveien åpner senere i år? Og kan vi erstatte denne effekten, med et nytt skilt?

På vei fra øst til vest, så åpenbarer turistmagneten seg etter Kongsberg og etter fylkesgrensa til Vestfold og Telemark, på biltur ned til bluesbyen Notodden, med et panorama og skue som vekker godfølelser hos alle vegfarende, som den siste halvtimen har blitt underernært på positive visuelle sanseinntrykk.

For dem som kommer vestfra, og som kjører forbi Kongsberg langs E134, åpenbarer lyset seg, vidsynet og godfølelsen på vei inn i Øvre Eiker. Etter å ha passert tunnel på tunnel, trange rundkjøringer og andre innsnevringer, så er det først på vei ut av Kongsberg, under ei trebru på tvers av E134, at den naturlige wow-effekten opptrer.

For å bøte på skaden og mangelen på naturlig wow-effekt diskuterer våre lokalpolitikere skilt opp og ned i mente. Det er kanskje ikke annet å forvente. Panikken brer seg, konsekvensen av ny E134, med stadig utsettelse av åpningsdato, synes å komme i politikernes bevissthet. Høye kostnader, lavere inntekter og med utstrakt handelslekkasje til følge.

Simple skilt med påskriften «VELKOMMEN TIL teknologibyen Kongsberg», ble for noen år tilbake satt opp; heldigvis er politikerne enige om å få de ned. Nye skilt ble nylig vedtatt, men til alt hell fant en tidligere kommunestyrepolitiker ut at vedtaket var ugyldig. Takk og pris for det!

Ny E134 etableres med en skiltjungel og digitale lyssignaler uten sidestykke her i byen. Planen er å sette opp ytterligere et skilt eller gedigne nettbrett med ymse budskap, som i brøkdelen av sekunder skal fanges opp av vegfarende og vekke nødvendig begeistring, og få de til å stoppe i byen vår. Disse må både være gjenkjennelig og både overraskende på en og samme gang; skiltet må også oppleves å ha en nytteverdi. Å skilte med noe så hverdagslig som teknologi, det vekker ikke begeistring, da er det langt å foretrekke om skiltingen er matnyttig.

Løsningen er innlysende, og løsningen er enkel. Bygget på lest av de eksisterende skilt langs innfartsårene, men skreddersydd for å få bilistene til å glede og more seg, skilt med påskriften «Velkommen til KIWI mini pris-byen KONGSBERG». Det vekker begeistring, du blir sulten, dette er spektakulært, og det er ikke minst en unik mulighet til å få etablert dette nå, det bærer helt klart en frukt og symboleffekten kan neppe undervurderes. Dette har faktisk, helt faktisk, et potensial for bli en «world class» snakkis.

Til forskjell fra teknologibedriftene, som er strengt bevoktet og utilgjengelig, er KIWI, som er etablert langs innfartsårene til Kongsberg inkludert Hvittingfoss både trygg, kjapp og billig og kan tilby turister og andre vegfarende gratis parkering og etterlengtet energi og hjerneføde; logoen er lettlest og gjenkjennelig, samtidig som skiltet utvilsomt har den etterlengtede wow-effekten som skal være så overordentlig viktig. Et skilt som oppfyller samtlige kriterium for å lokke turister til småbyen vår, som tenkes kan! Jeg har designet skiltene, slik at de eksisterende skiltene kan gjenbrukes, til glede for Kongsberg MDG. Det kan ei bli bedre, enn det.

Kongsberg kommune utlyser nå på sin hjemmeside en konkurranse om nye velkomstskilt, med forslagsfrist 14. februar, hvor du og jeg kan delta, og som skal til behandling i Kongsberg formannskap. Det er å håpe at det endelige, politiske utfallet av dette blir i tråd med hva mindretallet bestående av Ap og Høyre anbefaler: glem skiltene.

Det aller enkleste, er ofte det aller beste. At Statens Vegvesen ordner dette, det vet de fleste.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags