Bro eller omsorg?

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevKommunepolitikk er en underholdende studie i fåfengt måtehold. Med den ene hånden vil man stadig redusere pengebruken i Pleie & Omsorg, med den andre hånden vil man øke pengebruken med 40 millioner til en gangbru.

Det er også en studie i skjevfordeling, hva angår ressursbruk av den mentale arten. Det foreligger et forskningsbekreftet behov for styrking av eldreomsorgen, særlig innenfor demens. Men der kommunepolitikerne på et blunk vil låne kanskje hele 40 millioner til å bygge en bro som aldri vil øke i verdi (kun i avskrivninger), er det langt verre for dem å skaffe til veie en liten kvart million til en deltidsterapeut i P/O.

Hvorfor disse to sakene ikke ses i sammenheng er ganske mystisk, men beror sannsynligvis på det som den filosofiske økonomen i meg vil kalle en upraktisk dikotomi når man bare har én pengesekk, nemlig skillet mellom investeringsbudsjett og driftsbudsjett. Så lenge noe kan klassifiseres som investering, kan man rettferdiggjøre kostnaden, men ikke på drift. Vanligvis er det en god øvelse å følge en modell som har denne inndelingen: både store beholdninger (stocks, f.eks. eiendom eller «Nærvær på jobb»), og strømninger inn og ut av disse (flows, f.eks. kontantstrøm eller sykemeldinger). Men hvis man vil få til en endring i en beholdning, så må man faktisk gjøre en endring i strømningen. Hvorfor satser man ikke da på driftsbudsjettet? Kommunen slet i vinter med usedvanlig høyt sykefravær, særlig i P/O, dvs. beholdningen av «Nærvær på jobb» var synkende. Det er rimelig å anta at dette førte til økt press på tjenestene, som fort kan forverre situasjonen. Hvor bør kommunen legge innsatsen for å få bukt med problemet? Vil en ny bro redusere sykefraværet? Vil ny bro øke trivsel og mestring på institusjonene generelt, og blant demente?

Sannsynligvis ikke. Kommunen satser heller på at «utstrakt bruk av tekniske hjelpemidler i tjenesten vil spare inn betydelige utgifter», ref. Lp. De nevner faktisk ikke den relativt dyre broen i det hele tatt. Heller ikke at 40 millioner over driftsbudsjettet kunne lønnet 40 flere sykepleiere.

Vi er mange som vil glede oss over en ny gangbru ved flystripa, sånn at vi kan gå en times lang runde. Jeg elsker å gå langs elva. Men jeg syns nok P/O sitt virke er viktigere enn en femte bro over Lågen. Hva er det overordnede målet til en kommune? Å være attraktiv og lekker for potensielle kunder, eller å være litt traust men robust gjennom hele livsløpet til egne innbyggere?

Den eneste beholdningen som garantert øker i aktuell modell, er kommunens gigantiske gjeld (4.000 millioner i fjor). Etter 15 år i politikken har jeg begynt å savne den trygge, trauste kommunen.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags