Gjennom 20 år i min hjemby Elverum, var det én ting som plaget meg i nesten 10 av dem.

Og fra jeg kom til Kongsberg januar 2016, har det samme irritert meg her.

Hvorfor bruker vi ikke elva mer?

Irritasjonen koker litt ekstra på denne tiden av året. Fra venner og kjente rundt om i landet, tikker det inn bilder og snaps om utepils i vårsola. Det jeg får aller mest lyst til da, er å samle mine venner her i byen for å ta en pils eller flere, antakelig det siste, på et serveringssted langs elva.

Men det kan jeg ikke. I stedet ender jeg opp med å savne steder jeg har bodd før, som Oslo, Ålesund og Trondheim.

I byen generelt, er det heller skralt med steder man kan nyte sola, bybildet og ta en matbit eller noe å drikke. All ære til de som prøver, men ofte blir man sittende langs trafikkerte veier, i travle gater eller litt innpakket.

Paradoksalt nok er det to nasjonale pizzakjeder som innehar de flotteste stedene å ta en utepils i byen.

Men er det virkelig umulig å få til et alternativ i Magasinparken i sommermånedene? Hva med en flytebryggeløsning, slik som redaktør Linn Kristin Djønne foreslo for noen uker siden?

Se for deg å sitte med venner og/eller familie i sola med utsikt til fossen, brua og over mot Vestsiden og Kongsberg kirke, med noe kaldt i glasset.

Frister ikke det litt?

LES OGSÅ: Attraktivt sentrum? – Bruk elva, sier drammenser

Eller hva med plattingen langs Lågen fra Nybrua og ned mot kraftverket? Kanskje den beste beliggenheten i byen om man tenker uteservering.

Lar det seg gjøre? Jeg vet ikke. Det eneste jeg vet er at jeg gjentatte ganger har tenkt at jeg hadde lagt igjen mange timer og mye penger hvis der var servering der om sommeren.

Et annet sted er Kirketorget.

Jeg finnes ikke religiøs, men jeg har falt pladask for kirkebygget, både innvendig og utvendig. Og de gamle byggene rundt, gjør Kirketorget til det kanskje flotteste stedet i byen, etter min mening.

Så hvorfor i alle dager er det parkeringsplass 50 uker i året?

Vi finner andre steder å parkere bilene under Marken og jazzen. Kan vi ikke gjøre det noen flere uker om sommeren også? Sett ut noen bord og stoler og gi noen muligheten til å tilby enkel servering der om sommeren.

Det er i alle fall bedre bruk av den flotte gamle arkitekturen det snakkes så mye om i denne byen enn å fylle opp torget med biler.

Jeg skal ikke påstå å vite hva byens politikere mener om slike ideer, men jeg håper de er positive og åpne for å legge til rette for det om det skulle dukke opp.

Gjentatte ganger snakker det politiske Kongsberg om hvordan man skal selge byen til nye, gjerne yngre, innbyggere. I all beskjedenhet tror jeg ikke dette er noen dum måte. Noen steder i sentrum hvor byens innbyggere og gjester faktisk kan sitte ute og nyte det Kongsberg har å by på.

Det tror jeg flere enn meg ville satt pris på.

For Kongsberg er en flott by. Man kunne bare vist den fram så mye bedre.