Teknologi og skilting

Av
DEL

LeserbrevDet må da gå an(n) å være totalt imot de dårlige skiltene inn til byen, uten å bli beskyldt for å prate ned Kongsberg og den teknologiske kompetansen som byen besitter.

Det virker nesten absurd å konstruere en slik kobling, i alle fall er det verken logikk eller teknisk innsikt som kan være årsaken.

Det er temmelig frekt at redaktør Jan Moberg i Teknisk Ukeblad tillater seg å skrive så omtrentlig, ukorrekt og lite konstruktivt om deler av det politiske Kongsberg. Og det er overraskende og litt skuffende at dyktige lokalpolitikere fra H og Ap gir ham relativt stort medhold.

Undertegnede er blant dem som er i mot at Kongsberg overhode har noen som helst foranstilt betegnelse på kommunen vår. Den heter Kongsberg. Det er ingen grunn til å trekke fram en av flere gode alternativer ved byen, slik det gjøres nå. Tidligere visjon for kommunen var «Vi skaper verdier - i samspillet mellom teknologi, natur og kultur.»

Nå heter det i ny visjon «Teknologibyen Kongsberg – vekst gjennom kunnskap og kultur.»

Det er kjempefint at teknologi, kunnskap og kultur trekkes fram. Men etter mitt syn bør altså ikke teknologien ha en slik fremtredende plassering. Derfor var mitt forslag i kommunestyret: «Kongsberg - vekst gjennom teknologi, kunnskap og kultur.»

Det er ingen i kommunestyret som betviler teknologiens rolle i byen, verken i dag eller i tidligere tider. Men det er ikke det samme som at ordet teknologibyen bør stå foran selve navnet på byen, verken på skilt eller i andre offentlige sammenhenger. Om teknologibedriftene ønsker å bruke det i sine sammenhenger, er selvsagt en helt annen ting.

Dette er ikke å prate ned Kongsberg. Snarere tvert i mot. Kongsberg er ledende på teknologi, men vi er også ledende på kunnskap og kultur.

Når det konkret gjelder skiltene som ønsker velkommen til byen, er det etter min mening ingen grunn til å trekke fram noen som helst side ved byen så sterkt, at det skal stå foran selve bynavnet.

Til slutt er det å si at egennavn alltid skal ha stor bokstav. På skiltene står Kongsberg med liten k. Det vitner om kunnskapsløshet og språklig ukultur. Man skulle tro at de var designet av redaktøren i Teknisk Ukeblad.

Derfor bør de skiftes ut.

Just Salvesen

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags