Gå til sidens hovedinnhold

Skal skattepengene dine gå til spillerlønninger? Svaret er NEI!

Kine Fusche Jenssen

tidligere håndballspiller

Kongsberg

Artikkelen er over 3 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Konstituerende nyhetsredaktør stiller spørsmålene «Skal Kongsberg kommune drive toppidrett?» og «Skal skattepengene dine gå til spillerlønninger?»

Kjære Arild R. Hansen, selvfølgelig ikke! Men hadde spørsmålet vært om Kongsberg kommune må ta sin del av ansvaret for at byen er et attraktivt sted man vil flytte til, vokse opp i, drive med sunne fritidsaktiviteter i, og bli gammel i, ja da er svaret mitt JA!

Jeg håper overskriftene dine er et tappert forsøk på å skape en debatt, etter min mening en særs uheldig debatt. Det vi trenger i byen nå er ikke en splittelse, men en samling. En samling rundt et viktig tema som kan ha store konsekvenser for barn og unge i mange år fremover. Vi står overfor en situasjon der vi har muligheten til å bygge et solid fundament for fremtidens håndballspillere, ikke bare i Kongsberg, men i hele regionen. Og jeg har tidligere uttalt at dette er ikke noe en dugnadsgjeng på 7–8 personer kan stå ansvarlig for alene. Her må vi samles, både frivillige, kommune, og næringsliv. Hvis vi virkelig vil dette her.

Så over til ditt innlegg. Hele innlegget ditt baserer seg på en uheldig uttalelse/fremstilling gjengitt i egen avis. Kildebruk? Vinklingen din kan villede enhver av Kongsbergs innbyggere til å tro at deres skattepenger faktisk skal gå til spillerlønninger.

Jeg VET at pengene ikke skal brukes til spillerlønninger. Hvis du hadde lest søknaden sendt kommunen ville du sett at hovedfokus er å styrke administrasjonen. Hvorfor? Jo nettopp for å være rustet til å stå på egen ben.

Frem til sommeren 2017 var klubben ene og alene driftet ved hjelp av dugnadstimer, utallige dugnadstimer. Det går for en kortere periode, men dugnadshjelpen kjører seg til slutt helt tomme, og resultatet er ikke noe en eliteklubb bør kunne stå inne for.

og så ... Det ble søkt om et LÅN! Et lån skal betales tilbake. Ikke still spørsmålstegn ved det. I motsetninger til flere andre toppklubber i Norge har Skrim Kongsberg drevet nøkternt, men et stramt budsjett over en lang periode. Det er ikke brukt over evne, og klubben har derfor ikke havnet i en situasjon der kommune MÅ på banen med reddende tiltak for å unngå konkurser. Hadde de måtte gjøre det, ja da kan vi stille spørsmålet om  klubben bør finansieres av innbyggernes skattepenger. Men det er jo nettopp dette de IKKE ønsker!

Se på søknaden, det er det minste du burde gjort før du uttaler deg.

Så til slutt over til hvorfor søknaden ble sendt:

Det er ingen KRISE i klubben ... ikke ennå. Og søknaden satt langt inne for enkelte. Men dersom Kongsberg skal ha en fair sjans til å konkurrere på like vilkår som de andre klubbene i landets høyeste divisjon må det tas noen grep, og de må tas nå. Administrasjonen må profesjonaliseres, man kan ikke drifte et lag i Eliteserien basert på dugnad. Det er ikke mangel på forslag til inntektsgivende arbeid som stopper klubbens økonomiske utvikling og inntekter, det er mangel på ressurser til å sette forslagene ut i live!!! Og for å få til dette trengs det kapital. Kapital til å starte arbeidet med å bygge opp en profesjonell administrasjon. Det søkes derfor om hjelp til denne starten. Hjelp til å bygge et solid fundament for fremtiden.

Og når skal det gå opp for innbyggere, politikere og konstituerende nyhetsredaktører at breddesatsing og elitesatsing ikke er konkurrenter.

Så helt til slutt. Ja kommunen skal støtte bredden, men hva når også denne støtten uteblir? Vi har et stort problem i kommunen i dag der hallkapasiteten er sprengt. De som vil drive med fysisk aktivitet får ikke tilgang til anlegg. Hva gjør man da? Når fremdriften står på stedet hvil. Hvorfor skal man ikke da kunne tenke annerledes. Elverum, Vipers Kristiansand, Storhamar og Grane Arendal er bare noen eksempler på elitesatsinger som har medført en betydelig fordel for breddesatningen i kommunene. Her er det en stødig «elite»-klubb som er drivkraften bak flotte idrettsanlegg og etterfølgende breddeoppslutning. Det er eliteklubbene som sitter med den idrettsfaglige kompetansen til å legge fram, og dra store prosjekter videre. Det er eliteklubbene som er drivkraften! Hvorfor vil ikke Kongsberg kommune tenke som dem? Og når skal det gå opp for innbyggere, politikere og konstituerende nyhetsredaktører at breddesatsing og elitesatsing ikke er konkurrenter.

Kommentarer til denne saken