Livsglede for eldre i Kongsberg

Samhandling med nærmiljøet gir livsglede for eldre

Samhandling med nærmiljøet gir livsglede for eldre Foto:

Av
DEL

LeserbrevHelse- og omsorgssektoren i kommunen vår er som i mange andre kommuner, preget av innsparinger og trange budsjetter. Det er her vi ser mest sykefravær, vi opplever mangel på sykepleiere. De mange dyktige ansatte i omsorgssektoren gjør et uvurderlig arbeid, men vi hører om ansatte som fortviler over at de aldri får nok tid til å løse oppgavene sine.


Vi vet at samtlige partier i kommunestyret har eldreomsorgen høyt på lista over saker vi prioriterer. Det skorter ikke på flinke ansatte og god vilje hos politikerne. Vi i De Grønne mener derfor at vi i tillegg til å fortsette alt det gode arbeidet ute i institusjonene, også må se etter løsninger utover de rammene vi har operert innenfor.
Stiftelsen Livsglede for eldre har en slik løsning, som handler om å trekke nærmiljøet inn som en naturlig ressurs. De sertifiserer institusjoner som Livsgledehjem, der målet er livsglede satt i system. Dette er basert på kriterier som gir gleder, som kontakt med dyr, frisk luft minst en gang i uka, muligheten til å drive med hobbyer, kulturopplevelser, og besøk fra skoler og barnehager i nærmiljøet.


Det er lett å forstå at dette kan skape livsglede, men i tillegg hører vi også om positive ringvirkninger utover dette, blant annet om lavere sykefravær hos ansatte og sykehjemslege Ingvar Berg ved Ørland sykehjem forteller om en markant nedgang i medikamentbruk.


Et forskningsprosjekt om innovative sykehjem med støtte av norsk forskningsråd, anbefaler politikerne å prioritere livsglede på sykehjem (Slettebø, Kulla, Vedeler, Wegener & Wilulmsen, 2019).


Derfor mener vi i De Grønne at vi må satse på livsglede! Derfor vil vi jobbe for at Kongsberg kommune skal utrede Livsglede-sertifisering av våre institusjoner, for å bygge på alt det gode arbeidet som gjøres der ute i dag.
 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags