Snegler-hageavfall-Røysa

Av
DEL

LeserbrevSnegleproblemet øker i Kongsberg.
Noen har mange snegler, noen sier de ikke har. Når naboen har, så har sikkert du også, men du må gå ut med lommelykt når det er mørkt, da ser du de. Det er på denne tiden de legger egg og en snegle legger mange hundre egg. På steder hvor det er masse snegler så kryper de opp etter husveggen og inn gjennom vinduer. De kan også henge fast i pelsen til katter og hunder og du kan i verste fall få de både på kjøkkenbenken og i senga.
Å forebygge er viktig. Hauger med hageavfall er ynglested for snegler. Mange har slike hauger i boligfelt og i hager, der som alt hageavfall blir tømt. Noen tømmer hageavfallet sitt langs skogsveier for å bli kvitt det.
Så første punkt i kampen mot sneglene er at det må bli gratis å tømme hageavfall på Røysa. Da kan folk gå sammen i boligfeltene å bli kvitt haugene sine. I andre byer er dette gratis og det burde det være i Kongsberg også. Jeg har forespurt litt om denne saken og ble fortalt at det var fordi kommunen måtte kjøre dette bort og levere det på et annet avfallsanlegg. Burde ikke Kongsberg kompostere dette selv? Så kunne hageeiere kjøpe dette tilbake som fin hagejord?
Kongsberg Hagelag hadde også i år snegleaksjon hvor vi solgte Nemaslug. Kommunen har støttet oss på den måten at de dekket kostnaden for Nemaslug til fellesområder og hageeiere har tatt på seg jobben med å legge dette ut. Vi setter stor pris på kommunens bidrag, men det er vanskelig å dekke inn alle fellesområdene i byen på denne måten. I år kom snegleaksjonen også litt brått på, og var ikke organisert godt nok. Neste år vil vi bestemme dato tidlig og prøve å få med oss kommunen til å på forhånd klippe grøftekanter mm. Vi synes også at kommunen burde bruke Sluxx på sine områder, ettersom dette middelet viser seg å være det beste mot snegler og er lettere å legge ut enn Nemaslug.
Hagelaget kan ikke greie kampen mot sneglene alene og er helt avhengige av at frivillige stiller opp og at kommunen tar problemet på alvor. Så skal vi i hagelaget gjøre vårt beste for å planlegge og organisere en bra aksjon til neste år.
Så ta snegleproblemet på alvor før det yngler av snegler i hele byen.


 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags