Gå til sidens hovedinnhold

Høyres skatteskrøne

Artikkelen er over 4 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vi må bare gratulere Høyres informasjonsrådgivere: Mens H/Frp politikk har senket sysselsettingsgraden (færre folk er i jobb), har de greid å skape inntrykket at 0,77 % formuesskatt er den store trusselen mot norske arbeidsplasser. Fremragende som avledningsmanøver men slik er det selvfølgelig ikke. Midlene som staten får gjennom formuesskatt brukes på fellesskapet i form av arbeidsplasser i blant annet eldreomsorgen, skolen, forsvar og Innovasjon Norge.

Som sannhetsvitne på formueskattens negative konsekvenser bruker Terje Jensen fra Høyre (LP 19.8) hjørnestensbedriften Brunvoll AS i Molde, en stor bedrift med over 300 ansatte og en omsetning på NOK 675 millioner i 2016. Selv om omsetningen har falt fra 1 milliard i 2012 til nevnte 0,67 milliard kroner i katastrofeåret 2016, har Brunvoll AS sin egenkapitalandel steget fra under 42 % til 67,5 % i samme periode. Det betyr at bedriften har brukt av driftsoverskuddet til å nedbetale omtrent halvparten av sin gjeld. Bedriften har dermed blitt særdeles mer solvent mens omsetningen har gått ned. Det kan ikke være tvil om at dette er en fornuftig framgangsmåte men det har samtidig redusert utbytte til aksjonærene betraktelig. Dette illustrerer at det ikke er mangel på privat kapital og at aksjonærene er villig til å satse på bedriften til tross for 0,77 % (og tidligere år mer) skatt på deres kapital. I samme periode har antall ansatte falt fra 328 til 301. Sammenhengen mellom ‘arbeidende kapital’ og ansatte er her altså det motsatte av det Høyre påstår.

Regnskap er ingen absolutt vitenskap, men et hendig verktøy til å optimalisere økonomien i en bedrift. Det er først når vi ser på trendene i regnskapet over flere år at vi får et realistisk inntrykk av bedriftens helsetilstand.

Brunvoll AS har i 2016 også kjøpt opp en mindre bedrift. Det er bra at stor risiko tas i mindre bedrifter fordi de kan få en større prosentandel statsstøtte til utvikling. Det gjør behovet for privat kapital mindre. Når småbedriftene lykkes, kjøpes de opp av store som har betydelig bedre markedsadgang. Det får kapitalen til å yngle. Kron-eksempler på det finner vi i Kongsberg. Albatros og Protech var avleggere fra KV med betydelig risiko. Da deres produkter hadde vist seg attraktive i markedet, ble bedriftene kjøpt opp av KVs arvtaker, KG.

Norge eier gjennom sitt oljefond omtrent 1 % av alle børsnoterte aksjer i verden. Som velger bør du selv bedømme om mangel på kapital i norske bedrifter er en reell trussel mot arbeidsplasser eller en skrøne fra Høyres spinndoktorer for å bli kvitt formuesskatten. Skulle du fortsatt være i tvil, kan du legge merke til at Høyre i sitt program ønsker å erstatte den statlige kapitalen i statsbedrifter – blant dem Kongsberg Gruppen – med privat kapital. Rart syns jeg, når vi, ifølge samme parti, så sårt trenger denne private kapitalen til våre små og mellomstore bedrifter. 

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.