Kongsberg som turistmål – dette bør gjøres

Mange forslag: Ny campingplass, bedre skilting, flere parkeringsplasser og turistkontor. Christer Hoel har mange forslag til hvordan Kongsberg kan trekke til seg flere turister.

Mange forslag: Ny campingplass, bedre skilting, flere parkeringsplasser og turistkontor. Christer Hoel har mange forslag til hvordan Kongsberg kan trekke til seg flere turister. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Kongsberg har betydelig potensiale som turistby. Men det er mye som bør gjøres, skriver Christer Hoel i dette leserinnlegget.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Fra tid til annen dukker det opp forslag om hvordan man kan trekke turister til Kongsberg. Vi har tidligere hatt forslaget om å etablere en restaurant i fossen i sentrum, tenkt beliggende rett nord for Nybrua, og i den seinere tid er tanken om gruvesafari med jeep kommet fram.

Stilt overfor slike idéer er det nødvendig med ettertanke og besinnelse.

Kongsberg har i virkeligheten et betydelig potensial som turistby. Derfor må man også ha den nødvendige selvtillit på byens vegne og iverksette de rette tiltakene.

Skikkelige portaler med stoppesteder ved innkjørsler til E-134-tunneler bør etableres, der byen med dens severdigheter presenteres grundig for tilreisende til Kongsberg.

Kongsberg mangler en skikkelig campingplass. Den som finnes i Bevergrenda i dag er langt fra tilstrekkelig; det trenges noe som er langt større enn denne.

Mange turister klager over mangelfulle parkeringsmuligheter i sentrum. Dette gjelder ikke minst de som har bobil eller har campingvogn med seg. Folk kjører faktisk bil.

Kongsberg mangler et turistkontor. Et slikt burde det ha vært selvsagt å ha i vår by, men det finnes ikke lenger. På et slikt kontor burde turister kunne få skikkelig informasjon om byen og omegn, og hva man som turist kan foreta seg.

Kongsberg kirke er en stor severdighet, i både norsk og internasjonal sammenheng en enestående kirke. Men skilting langs vei som angir denne som severdighet finnes først i Hasbergtjerndalen og Bussedalen. Dette bør forbedres.

Mange turister går forbi Energimølla og i retning Myntbrua for å ta bilde av Nybrufossen. For utenlandske turister er det noe helt spesielt å ha et slikt tilnærmet urørt fossefall midt i byen. Dette må bevares mot inngrep.

Det politiske vedtaket om å tillate inngrep nederst i fossen for å tilfredsstille kajakklubbens ønsker om «stående bølge» bør derfor omgjøres. Det er urørt norsk natur mange turister tiltrekkes av.

(Fortsetter under bildet)

Nybrufossen i Kongsberg sentrum.

Nybrufossen i Kongsberg sentrum. Foto:

Når man ferdes langs gruvene på både Over- og Underberget, så ser man den mangelfulle informasjonen om gruver, dammer, hjulhus og annet som turister tilbys. Gamle, ofte morkne treskilt, med nedslitt og uleselig tekst, skrevet kun på norsk og med gotisk skrift, er ikke noe å tilby turister. Også der det er satt opp nye og mer informative skilt, står teksten bare på norsk.

Gruvesafari på jeep med utenlandske turister uten å ha laget skikkelig skilting på i hvert fall norsk, engelsk og tysk, ville være amatørmessig. Skiltingen av koboltgruvene på Modum (Blaafarveværket) kan danne modell.

Man burde også ta utgangspunkt i tyske «Wanderwege», vandringsveier, med sin solide tilrettelegging med god skilting, og tillempe dette i gruveåsen. Dette ville tyske turister kunne kjenne igjen fra sitt eget hjemland.

I dag går gruvetoget fra Saggrenda til Kongens gruve, men det er mulig å forlenge det til Gottes Hülfe in der Not gruve og helt til Sachsen gruve. Langt mer kunne man altså gjøre ut av denne presentasjonen av bergverksdriften.

Veien fra Saggrenda til Knutehytta er for dårlig, og flere steder direkte livsfarlig. En utbedring av denne, med bygging av skikkelig autovern, kunne ha veien til Omholtfjell som modell. Denne har autovern, er asfaltert helt til toppen, og tofelts trafikk er mulig langs hele strekningen. Nødvendige hensyn til kulturminner må naturligvis tas.

En jordnær og realistisk tilnærming vil altså kunne bidra til å trekke turister til Kongsberg.

La oss for fremtiden framfor alt unngå forslag som idéen om restaurant i Nybrufossen, som impulsive politikere hoppet på i tankeløs begeistring.

LES FLERE LESERBREV HER:

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken