Nyåpning av kinoen

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LeserbrevKKP belaster kommunens driftsbudsjett i stort omfang.  Kommunens eiendomsdirektør, Geir Andersen, påstod i sin tid at kommunen ville spare 4 millioner årlig i husleie dersom KKP ble realisert. Derfor måtte høgskolen, folkebiblioteket og kinoen flyttes. Sannheten er at KKP belaster kommuneøkonomien med flere millioner årlig. På Kongsberg har vi hatt «MYNTA»; som lager pengene, og nå KRONA som forbruker kommunens økonomi.

Nå nekter i praksis eiendomsdirektør Andersen vår ungdom, våre poder og oppvoksende slekt, å ytre seg kritisk, ironisk og sarkastisk til styre og stell i byen på en ungdommelig og frisk måte –  slik russen med rette burde fått anledning til.  Ved å holde kinoen stengt, avstumpes kulturlivet på Kongsberg, men samtidig skåner man Musikkteateret og Sølvsalen samt de tre små kinosalene i KKP, fra en meget sterk konkurrent. Det er selvfølgelig derfor det er påkrevet for enkelte mektige aktører å holde kinoen stengt.

Ved å ha invitert russen til Kinoen på Tråkka, ville selvfølgelig alle tilskuere til russerevyen sett med egne øyne, og leserne av Lp gjennom lokalavisa, fått sett hvilket stort tap Kongsbergs kulturliv, og hvilken negativ utvikling hva gjelder kino og sceneforhold, som et politisk flertall og KKP har ført med seg. I «Sitronpressa» er det i motsetning til Musikkteateret og Sølvsalen, god plass til kulisser, rekvisitter og scenedekor. Øvelser kan gjøres uten å komme i konflikt med, eller forstyrre andre, til stor forskjell fra flerbruksbygget på Vestsida. Kultur og velferdssjef Heidi Hesselberg Løken var svært fremoverlent og promoterte KKP om hvordan kulturlivet skulle blomstre, og i 2013 presenterte hun en prognose over forestillinger i KKP-bygget som ettertiden viser seg absolutt ikke å innfri; hun presenterte en drømmevisjon uten forankring i virkeligheten. Vi opplever nå at kultursjef Løken holder svært lav profil hva gjelder KKP.  Hun burde slått et slag for kulturlivet og borgernes velferd, og sørget for nyåpning av kinoen, og erkjenne at KKP ikke har bidratt til kulturlivet slik hun tidligere forespeilet politikerne og borgerne av byen gjennom Lp.  Det er en tragedie at kinoen holdes stengt. Uenigheter førte til at styret i Kongsberg kino og kongressenter måtte byttes, grunnet KKP.

Kongsberg kino er et ikon. Byens signaturbygg nummer 1 etter Kongsberg kirke, stod ferdig i 1965. Et smykke av betong og en arkitektonisk perle; Innbydende inngangsparti med elegant foajé – promenade- og samtalerom hvor en kan treffe venner og kjente før man stiger inn i kino- og teatersalen. Storsalen med 486 sitteplasser i Kongsberg kino framstår som pen, velholdt og tidløs, i motsetning til de spartanske grottene, Sølvsalen og Musikkteateret og kinosalene «Helga», «Jacob» og «Oksen» på Vestsida; Lyd og lysanlegg (Digitalt Theater System) er av topp kvalitet, setene likeså. Bygget som er bevaringsverdig er Kongsberg kommunes eiendom –  hvordan er det i det hele tatt mulig å nekte byens borgere, våre unge håpefulle, adkomst til dette fantastiske lokalet; jeg vil oppfordre spel og dansarlag, teaterlag, kulturskolen, artister og andre til å fremme søknad om å bruke kinoen. Med Karin Krog banner fremstår bygget på sommerstid, som om det skulle være jazzens arena; men det var før, og ikke nå. Jazzfestivalen sørget i mange år for at Kongsberg kino ble en internasjonal scene grunnet verdenskjente artister. Det er uendelig trist at dette skreddersydde og meget sentralt beliggende bygget skal ligge ubrukt, grunnet politisk prestisje fra Ap, Høyre og SV og en nåværende eiendomsdirektør som nekter å åpne dørene. Jeg føler for å sitere meg selv fra leserbrev i Lp fra 2013, i god tid før det fatale vedtaket i kommunestyret; «Kultur er viktig, langt mer enn KKP.»

Halvor Syvertsen

Innbygger

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags