Gå til sidens hovedinnhold

Ansvarsfraskrivelse?

Artikkelen er over 4 år gammel

Skal virkelig dette redde Kongsbergsamfunnet og den industrien vi lever av? Spør Dirk Ballière.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Før jul vedtok kommunestyret etableringen av Selg-Kongsberg-enheten (Lp 13.12). Skal virkelig dette redde Kongsbergsamfunnet og den industrien vi lever av? Smak på følgende formulering som mer enn to tredjedel av kommunestyrets politikerne står bak: ‘Vi trenger øyne utenfra til å hjelpe oss og ønsker et egnet konsulentmiljø utenbys til å gjennomføre utredningen som både skal hjelpe oss til å få en fornuftig rolleavklaring mellom de ulike miljøene som arbeider med å utvikle Kongsberg som attraktiv etableringskommune, og også foreslå hvordan vi best kan etablere "Selg-Kongsberg-enheten". LP 13.12. Det oser av usikkerhet og klokketro på samme tid. Usikkerheten gjelder hva som skal til for å få etableringer, og klokketroen at vi kan kjøpe oss ut av usikkerheten.

I 2013 la Telemark fylkeskommune og Innovasjon Norge hele seks millioner bak prosjektet "Invest in Telemark" som hadde til hensikt å tiltrekke seg etableringer som skulle gi hele 500 nye arbeidsplasser. PR-byrået First House sto for gjennomføringen. Vi husker hvordan det endte: Prosjektet ble avbrutt og resultatet var ingen nye arbeidsplasser i Telemark. Hva får politikerne til å tro at det skal gå bedre her?

Våre politikere er valgt til å ta ansvar for kommunens utvikling. De kan ikke vedta arbeidsplasser men de må selv gjøre analysen om hva kommunen trenger for å opprettholde et godt lokalsamfunn med gode arbeidsmuligheter, og hva som er realistisk å få til. Det er nettopp det som er politikk. Ved å overlate dette til et utenbys konsulentmiljø fraskriver de seg ansvaret. De vil ta imot blomstene om det går bra, men si med alvorlig mine ‘vi gjorde alt vi kunne’ om det skjærer seg. Er det godt nok?

Hvor vanskelig er det egentlig å analysere situasjonen? Den viktigste suksessfaktoren for Kongsbergs høyteknologiske industriarbeidsplasser heter Staten. Staten har skaffet risikokapital til rugekassen KV som alle de store industribedriftene har sitt utspring i. Staten har gjort Albatros - nå Kongsberg Maritime - til global markedsleder ved å stille krav om dynamisk posisjonering på alle fartøy på norsk sokkel Staten var vår Gottes Hülfe in der Noth da da KA ble rammet under finanskrisen og da KV havarerte og NFT reiste seg. Det ble gitt grunnlaget for det omfattende industrikonsernet som i dag utgjør Kongsberg Gruppen - merk deg første ledd i navnet som fungerer som verdenskjent varemerke.

Staten kan ikke oppheve markedskrefter men den satser betydelig kapital på industri av nasjonal betydning som forsvar, fiskeri og skipsfart og olje og energi. Private eiere har utvilsomt bidratt til mange arbeidsplasser men har ikke samme langsiktige fokus. Der er børsverdi og kvartalrapport ledestjernen for beslutningene. Det skaper jojo-effekten i arbeidsmarkedet. Noen private eiere har flyttet det meste av produksjonen til land med billigere arbeidskraft og svakere arbeidstakervern. Også mye kunnskap er eksportert eller forsøkt duplisert i utlandet. Flere mindre lokale bedrifter som var storindustriens trofaste og profesjonelle tjenere, er redusert eller utradert. Beslutninger tatt i fjerne strøk foretrakk billigere løsninger fra fjerne kontinenter.

sdsdsf

Derfor kan det ikke være vanskelig å finne ut hvilken aktør Kongsberg bør satse på. Av samme grunn bør slagordet "Selg Kongsberg" erstattes med "Dyrk Kongsberg" og det vi kan.

Kommentarer til denne saken