Blir Kongsberg lykkelig av "liv og leven"?

Av
DEL

Leserbrev«Utvikling» er blitt til en sykdom på Kongsberg. Kristin Ørmen Johnsen og Vidar Lande skulle «utvikle» Kongsberg og Vestsiden med flytting av høyskolen. Vi har alle sett hvordan det gikk. Noen har funnet på det tomme slagordet «urbanitet», uten at noen vet hva det innebærer eller betyr, bortsett fra «bymessig», noe Kongsberg allerede er.

Kommunalsjef Jens Sveaass forteller i Lp 20. august at han har vært i Provence i sommer, og at «gatene og hele byen er utrolig vakker. Men det var jo ingen folk der!» Så ferien var antagelig mislykket. Sveaass savnet «liv og leven», noe han ønsker seg i Kongsberg. Kanskje Sveaass burde flytte til Hongkong, der har man jo lykkes med «urbanitet». Kanskje ville Sveaass etter et kortere opphold ønske seg tilbake til Provence og Kongsberg? Selvfølgelig er det folk i de vakre byene i Provence. Sveaass kunne glede seg over den «utrolig vakre» byen nettopp fordi han og byen ikke druknet i liv og leven. Ro og harmoni er all skjønnhets kilde. Derfor søker turister til slike byer i Provence og andre steder.

Kongsberg er blitt «urban» med Stortorvet, Berja, Sildetomta kommer, og Krona. Der kan Sveaass oppleve «liv og leven», og, når han blir lei, hvis han blir det, kan han gå ut i byen og nyte vakre og rolige gater, forutsatt at ny «design» og «urbanitet» ikke har fått lov til å ødelegge resten av Kongsberg. Ta vare på bypreget og roen, med den vakre fossen og Lågens bredder, og et idyllisk og historisk vestsidenplatå. (Hasbergtjerndalen er allerede blitt skamfert med «urbanitet».) Det er roen og harmonien vi skal bevare, med stedstilpasset bebyggelse. Vi trenger partier som tar vare på disse verdier, ikke partier som ødelegger dem. Og nå er det valg.

Vi kan legge bort den desperate jakten på å gjøre Kongsberg «attraktiv». Det er nok ikke å ødelegge resten av byen. Sats på sølvverksminnene, løkkelandskapene og få Kongsbergs unike fornminner fra bronsealder og oldtidig gruvehistorie, inn i museene, og byen har turistmagneter. Det kommer næringslivet til gode.

Kongsberg trenger ikke «profesjonell hjelp» og Næringsforumets «workshops» for å bli «urban» og «attraktiv». Kongsberg har vært konsulentmat mer enn lenge nok. Sunt vett og fornuft, ikke kostbare og unødvendige konsulenttjenester (Ørmen Johnsens tøvete «mulighetsstudie» for Campus Lågen kostet 600.000 bortkastede kroner, på ingenting), holder i massevis. La byen utvikle seg organisk, uten desperate og fancy påfunn med fordummende «mulighetsstudier», med «urbanisering», høyhus, og hysterisk fortetting med liv og leven. Det skaper flere problemer enn de løser. Ingen by blir «attraktiv» av slikt. Å ta vare på naturen og et rolig og harmonisk bypreg, gir Kongsberg identitet og gjør byen god å bo i.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags