En bedre hverdag for sykehjemsboere

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevFør påske, onsdag den 28. april, hadde Lp en reportasje der journalist Jenny Ulstein blir med besøksvenn Ole Harald på biltur sammen med en mann i midten av 80 årene. Han har demens.

Det er en slags feelgood-reportasje, to eldre menn som drar på biltur for at den ene skal komme ut litt, de har det trivelig på bilturen. Både besøksvennen og han som lever med demens, og journalisten selv.

Men leser man mellom linjene, forstår man at bakgrunnen ikke er så trivelig. Besøksvennen Ole Harald forteller om en traurig tilværelse for de som lever med sykdommen demens i Kongsberg, innelåst på avdelingen, der man sitter og stirrer i veggen. Som å være i fengsel, sier den syke selv. Og besøksvennen forteller om stillesitting og mangel på aktiviteter. Han har vært tett på pasientgruppen med demens i mange år, og har sett at mangel på aktiviteter og noe å glede seg over er med på å forverre sykdommen.

Det er stor fare for at dette gjelder også for andre beboere ved våre sykehjem her i kommunen. At vantrivsel på grunn av manglende aktiviteter gjør helsa verre enn den behøvde være. Men det er vel ikke slik vi skal ha det her i Kongsberg? Sykehjemmene våre skal vel være noe mer enn et «dødens venteværelse», som noen sier?

I Kongsberg går helse- og omsorgstjenesten stadig i minus. I budsjettrundene før jul kunne kommunalsjef Gunhild Bergsaker fortelle om hvordan de gjorde alt de kunne for å bedre på resultatene og holde budsjett. De har effektiviseringstiltak, klekker ut smartere måter å jobbe på, strammer inn på tiden som brukes pr. pasient, har stram oppfølging av sykefravær. Og går likevel i minus i forhold til budsjett.

Så vi har en helse- og omsorgstjeneste som strever livet av seg for å bruke minst mulig penger, og vi har pasienter som blir alt for passiviserte. Vi har også det høyeste sykefraværet i denne delen av kommunens tjenestetilbud. Det er lite trolig at det kommer av at Kongsbergs omsorgs- og pleiepersonell er latere eller mindre friske av seg enn andre. De gjør helt sikkert en innsats  i overkant av det som sunt er. Det er ofte der grunnen til høyt sykefravær ligger.

Dette er ikke en situasjon å være bekjent av. Dette bør politikerne ta tak i. Vi i Kongsberg SV vil i hvert fall bidra til at demens-syke og andre sykehjemsbeboere skal få en bedre hverdag, og at de ansatte skal få det samme.

Demens kommer fra latin, og betyr noe sånt som «uten sinn», «uten sjel». Reportasjen om bilturen før påske viste tydelig at personer med denne sykdommen har både sjel og sinn. De fortjener så mye bedre. 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags