Fadderuken sett fra fadderstyrets øyne

Årets fadderstyre: fra venstre: Erlend Blom, Regine Løvås og Selma Meyer-Mørch

Årets fadderstyre: fra venstre: Erlend Blom, Regine Løvås og Selma Meyer-Mørch Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

- Vi ser jo på det som litt ironisk at det arrangementet med flest klager etter årets to uker, er det arrangementet hvor vi alle har vært helt rusfrie, skriver fadderstyret.

DEL

LeserbrevKjære Kongsberg næringsliv, Kongsberg kommune og dere som utgjør Kongsberg by.

Vi vil på vegne av årets fadderstyre komme med noen ord og tanker angående de to foregående ukene. Veldig mange har synset og ment noe om årets fadderuke og vært raske med å rope disse høyt, vi tar alle tilbakemeldinger seriøst, men ønsker også å komme med innspill selv. Da dette har blitt en debatt mye større enn det vi hadde sett for oss.

Med dette ønsker vi ikke å prøve å bortforklare eller gjemme oss bak unnskyldninger, vi ønsker bare å formidle hvordan dette har vært gjennom våre øyne, ganske nøyaktig alle 6.

Vi ønsker å forklare, men også be om forståelse. Vi har vært 3 mennesker som har gjort en jobb, vanligvis dekt av 9–12. Vi har hatt ansvar for at mer enn 400 nye elever skal ha det gøy, og føle seg sett.

I det hele har vi turt å tenke nytt og utenfor boksen, vi har gått langt for å inkludere så mange som mulig og vi har latt det gå utover egen helse og hverdag. Vi har stått for regnskap, innkjøp, sponsoravtaler, billettsalg, rydding, organisering av alle studentene og fadderne, promotering av ikke bare sponsorer men også oss selv, vi har lansert en helt ny app og vi har vært studenter, venner og venninner, døtre og sønner og søsken.

Døgnet har bare 24 timer for oss også og vi har alle i snitt jobbet 15–22 timer hver dag for at dette skal gå rundt. 

Vi har etter 5 måneders planlegging endelig gjennomført en 2 ukers lang fadderuke. Dette har i våre øyne vært en utrolig stor suksess.

Vi er utrolig stolte over det vi har fått til og det engasjementet som er vist rundt om blant byens næringsliv og av studentene selv. Både de som er nye til byen og de som begynner å bli litt mer etablerte.

Vi ser jo på det som litt ironisk at det arrangementet med flest klager etter årets to uker, er det arrangementet hvor vi alle har vært helt rusfrie

Vi som studenter ønsker selvfølgelig å ha ett tett og godt samarbeid med byen og dens handelsstand. Mange av oss er tilflyttere og kommer hit for å tilegne oss kunnskap og for å ruste oss opp til arbeidslivet.

De 3–5 årene vi tilbringer her skal gi gode minner og være en start på voksenlivet og alt det fører med seg. For å starte dette og skape en arena hvor de nye studentene skal bli kjent med hverandre og skape nye bånd, er det blitt tradisjon å starte skoleåret med fadderuke. Dette er to uker hvor de studentene som har vært her en stund, bruker av sin kunnskap og sine erfaringer til å hjelpe de nye studentene å lande i en ny by, i en ny livssituasjon.

Det er veldig vanskelig å snakke om årets fadderuke uten å snakke om den rosa, lilla, grønne, blå og oransje elefanten i rommet.

Kongsberg fargeløp, det største rusfrie arrangementet under årets skolestartfeiring. All inspirasjon er hentet fra «Color Me Rad» et selskap med godt fotfeste i de største byene i Europa. Et konsept som går ut på å løpe rundt i den aktuelle byens hovedgater og få fargepulver av typen farget maisstivelse kastet på seg underveis.

Dette konseptet er hentet fra Indias fargefestival Holi, som feirer kjærlighet, våren og sommerens anmarsj og tradisjonelt brukt som en fest for å vise takknemlighet og ønske det kommende årets jordbruk og avlinger godt.

Her i Kongsberg ville vi vise at vi kan ha det gøy og lage et arrangement som synes uten at det må være alkohol inn i bildet. Vi ser jo på det som litt ironisk at det arrangementet med flest klager etter årets to uker, er det arrangementet hvor vi alle har vært helt rusfrie. Dette har ikke alltid vært tilfellet etter endte fadderuker og vi syns bare det i seg selv er en liten seier.

Vi ble overrasket over at istedenfor å komme til oss for å prøve å ta tak i problemene internt ble klagene sendt til oss via Laagendalsposten.

Vi skjønner selvfølgelig veldig godt hvorfor reaksjonene har kommet og har full forståelse for det som har blitt tatt opp. Det ekstra arbeidet og de ekstra ressursene som er blitt mobilisert som et direkte resultat av dette løpet er noe vi tar alt ansvar for og ønsker å unngå ved framtidige løp. Da dette ikke var vår intensjon i det hele tatt. Der tar vi selvkritikk og vil jobbe med å lage en mer solid slagplan for framtiden, med tettere samarbeid med de direkte involverte og en mye bedre strategi for hvordan unngå de problemene som oppstod i år.

Det vi også har lært under dette, noe som egentlig ikke burde overraske oss, men som likevel tok oss på senga, er at internett virkelig ikke er et pent sted. Vi har under hele fadderuken ønsket å framstå som profesjonelle og som en seriøs organisasjon. Vi har derfor også ønsket å bli behandlet sånn.

Vi ble overrasket over at istedenfor å komme til oss for å prøve å ta tak i problemene internt ble klagene sendt til oss via Laagendalsposten. Vi har selvsagt full forståelse for de klagene som er kommet, men setter spørsmålstegn til måten de har kommet fram på. Vi er ikke veldig vanskelige å få tak i, og de som har tatt direkte kontakt med oss har vi også personlig satt oss ned og møtt for å vise at vi ønsker å finne løsninger sammen. Dette har vi også fått til uten noe problem og uten å lage det til et offentlig problem.

Selv om vi er studenter betyr ikke det at vi ikke legger merke til voksne mennesker som fryder seg over å kunne få klage på vår generasjon og våre feilskjær. Det at våre feilskjær i dagens samfunn er lette å dele og like og kommentere gjør det ikke mer legitimt å være usmakelige.

Det er ikke alltid vi treffer, men vi har aldri sagt vi ikke er åpne for konstruktiv kritikk

Vi har gjort så godt vi kan basert på de erfaringene vi har og de forutsetningene vi har. Som nevnt over, vi er studenter, vi er enda unge og vi sitter ikke på samme livserfaring som foreldregenerasjonen gjør, men vi ønsker å bli tatt seriøst og vi ønsker å vise at vi kan gjøre ting sammen som ikke krever fyll og derfor ikke skaper de problemene som tidligere har kommet av overstadig beruset ungdom.

Det er ikke alltid vi treffer, men vi har aldri sagt vi ikke er åpne for konstruktiv kritikk, for det tar vi imot med åpne armer og brede smil, men personangrep basert på feil som blir blåst opp til unødvendige proporsjoner trodde vi var oppførsel vi holdt oss for gode for. For selv om vi kanskje er framtiden, er det foreldregenerasjonen vi ser opp til og som setter eksemplene for oss og våre holdninger og verdier.

Tusen takk for årets fadderuke, takk til alle som har sponset oss, så vi har kunnet gjennomføre og realisere de utrolig store planene vi hadde når vi begynte, tusen takk til alle som har kommet med tilbakemeldinger til oss som styre, takk til alle som på en eller annen måte har vært involvert i det sirkuset vi har vært gjennom og takk til alle som har smilt og ledd og kost seg med oss! Vi er nå glade for å kunne gi stafettpinnen videre til neste års styre og dele av våre erfaringer så neste års fadderuker blir enda bedre!

Vennlig hilsen fadderstyret ved HSN Campus Kongsberg

LES OGSÅ:

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags