Mer enn 200 forskere og leger advarer mot potensielle alvorlige helsevirkninger av 5G

Av
DEL

LeserbrevKongsberg har stolt annonsert, at de melder seg som prøvekaniner til 5G nettverk for mobil. Vel … det var kanskje ikke akkurat sånn de sa det … det var mer at de var stolte over å være førstemann ute med denne nye teknologien. «Velkommen til teknologibyen Kongsberg» står det når vi kjører inn i Kongsberg.

Det er et faktum at stadig flere mennesker opplever helseproblemer med stråling fra mobiltelefoner og annet trådløst utstyr. Det er hodepine, søvnvansker, depresjon, uro, utmattelse, hukommelsesproblemer, genskader, nevrologiske skader, hjerteflimmer, nedsatt fertilitet – og etterhvert alvorligere diagnoser. Dette er ikke innbilning, det er støttet av tusenvis av vitenskapelige studier.

WHOs kreftforskningsorgan IARC, har klassifisert denne typen stråling som mulig kreftfremkallende (klasse 2B), og flere av forskerne i IARC-panelet har gått ut offentlig og sagt at det er på tide med en strengere klassifisering; sannsynlig kreftfremkallende (klasse 2A) – eller sikkert kreftfremkallende (klasse 1).

2G, 3G og 4G. Vi ønsker oss mer og mer båndbredde. Mobilmaster popper opp overalt. Med 5G blir det enda tettere, da blir det noen hundre meter mellom hver sender. For de som lurer på hvor mange mobilmaster det i nærheten av der de bor eller jobber, eller der barna går på skole eller er i barnehage, så kan man finne det på finnsenderen.no som er laget av Nasjonal Kommunikasjonsmyndighet.

5G er også en forutsetning for Internet of Things, for selvkjørende biler/busser og for postroboten. Gøyale ting det. Men til hvilken pris?

Mange advarer, se f eks 5G appeal: http://www.5gappeal.eu/

Per juni 2018 har 209 forskere og leger signert denne.

5G teknologien skiller seg markant fra eksisterende mobilteknologi på flere områder, og dens biologiske virkninger er ikke testet ut. Hvilken sykelighet vi må påregne blir derfor preget av spekulasjoner. Men det er ganske spesielt, at man tillater eksponering av hele befolkningen i Kongsberg, uten at det er testet ut?

Det er Statens strålevern som er «garantisten» for at det er helt greit med dette eksperimentet. De hevder at vi har noen trygge grenseverdier som beskytter oss. Disse grenseverdiene beskytter oss mot oppvarming og mot hallusinasjoner, og de er beregnet ut fra korttids eksponering. Vi har ingen grenseverdier i Norge som beskytter oss mot døgnkontinuerlig stråling, og de beskytter ikke mot hodepine, søvnvansker, utmattelse, uro, nedsatt fertilitet og alle de andre biologiske reaksjonene som vitenskapelig forskning viser.

Statens strålevern er forsåvidt ikke uenig i at denne forskningen finnes, og at grenseverdiene ikke beskytter mot alle disse biologiske virkningene. Men de kaller det ikke skader, de kaller det plager. Plager som går over når eksponeringen opphører – eller etter en viss tid.

Sædceller f eks. Flere replikerte studier viser at det er 35% redusert kvalitet på sædcellene om man har mobiltelefonen i lommen. Men – det lages jo nye sædceller, og hvis man tar mobiltelefonen opp av lommen – så er det nye muligheter neste dag. Mobiltelefonen kan man selv bestemme over, men mobilmastene stråler døgnet rundt og de kan man ikke skru av.

Når det gjelder hodepine, søvnvansker, depresjon og alt det andre – så kan vi være enige i at det er plagsomt. Men Statens strålevern mener det ikke er skadelig. 5G og alt det «gøyale» man kan bruke det til – det er betimelig å spørre hva prisen er helsemessig for hele befolkningen i Kongsberg. Og om man er villig til å betale den prisen? 

Sissel Halmøy

Generalsekretær Folkets Strålevern

Fjelkensvingen 10, 1395 HVALSTAD

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags