Badedam eller skogstjern?

Svært "isfjell" skal gi bademoro på Kjennerudvannet.

Svært "isfjell" skal gi bademoro på Kjennerudvannet. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevJeg ligger ved Kjennerudvannet etter å ha nedsenket mitt legeme i tjernet. Ikke i vitenskapelig øyemed, men for å få en helt nødvendig avkjøling. Etter hvert som hjernen igjen begynner å funke, betrakter jeg de vakre omgivelsene. Tjernet nede i en dal, omkranset av skog, for det meste gran og furu. Veien på den andre siden er ikke synlig.

Naturidyll, jo da, for det meste. Men midt i idyllen skjærer plasten i øynene, om det nå er noen idyll lenger. En svær plastring og en slags plastpyramide. Det vakre skogstjernet er forvandlet til en badedam. Ikke et vondt ord om badedammer, men skogstjern har andre, muligens udefinerbare kvaliteter. Og i vår tid sjeldnere kvaliteter.

Med litt uvilje kan man spørre seg om jeg ikke har sett barna som leiker og har det gøy med plasten. Jo da, det har jeg. Jeg har tenkt for og mot i en slik sammenheng, leikende barn bør vi prioritere. Kanskje det bare er jeg som lider av en visuell ømfintlighet som gjør meg desperat nok til å ville stjele barnas sukkertøy.

På den andre siden: Hvis vi tok vekk plasticfantastic-badedammen, ville vi ikke da servere barn en fantastisk naturperle? Svært mange barn har tilgang til plast her i verden, få har tilgang til skogstjern. Det foresvever meg også at det kan være nyttig for barna å oppdage at det faktisk finnes områder aldeles fri for plast. Og at plastfrihet kan være et gode på så mange måter. Også et visuelt gode.

Plastikk sa vi i 1950-åra. Glade for plastmadrasser, plastbøtter og alt annet som før var laget i mer upraktiske materialer. Plastikk kommer fra gresk plastikos, og betyr formbar. Vi har jo forresten ordet plastisk i den betydningen. Greit, men det var ikke meningen at plast skulle forme verden. Egentlig ville det ikke være noe galt med plast om materialet ble brukt med måte. Men måteholdet vårt er av en relativt beskjeden karakter.

I den vestlige verden lever generelt betraktet i en overflodens tid. Vi forbruker det vi har mulighet til å forbruke uten tanke på konsekvenser. Mange er f.eks. i ferd med å spise seg sjuke. Det kan synes som vårt forhold til plast er av lignende karakter, litt morsom og praktisk plast ble til ubegripelig mye og lite morsom plast. Hvis vi flytter blikket fra Kjennerudvannet til verdenshavene, ser vi at den vesle visuelle forurensningen har bånd til et av klodens største miljøproblem. Om vi tenker oss om: Vi vil vel ikke bruke Kjennerudvannet til barnereklame for plast?

Kongsberg skal presenteres som sykkelbyen, teknologibyen, (ikke våpenbyen) m.m. Hvorfor ikke den plastfri byen? Nei da, bare kødda.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags