Det er torsdag kveld. Klokka viser 22.40. Himmelen er like lys som tilværelsen. Majestetiske Kongsberg Kirke ruver på høyre side - på motsatt side den historiske perlen Bergseminaret. Foran oss på den sorte scenen har Sting byttet ut på bassen med en klassisk gitar. Sammen med 7.000 andre får jeg servert klassikeren "Fragile". Igjen får vi den magiske opplevelsen på Kirketorget. Den som knupper seg som frysninger på en glohet rygg. Den som gjør deg stolt av vakre, magiske, vidunderlige Kongsberg.

Sting har turnert verden rundt i flere tiår og spilt på de største scenene og festivalene. Gordon Sumner, som han egentlig heter, skal likevel ha sagt etter konserten "I'll be back". Muligens sa han det av ren høflighet, men det er lov å tro at opplevelsen for den tidligere The Police-vokalisten også var helt spesiell.

Historiske Kirketorget skaper en perfekt ramme for de folkelige konsertene under de fire jazzfestivaldagene. Det er få andre steder i Norge som gir deg både den intime og visuelt flotte konsertopplevelsen, og det er utvilsomt fantastisk god Kongsberg-reklame.

Jazzfestivalen har de siste årene også utviklet seg til å bli et strålende utstillingsvindu for Kongsberg. Ett eksempel er næringslivskonferansen Bebop&Business i Magazinet på onsdag. Og for tredje året på rad var statsminister Erna Solberg på besøk. I år var hun her for å slippe nyheten om det unike samarbeidet med Kongsberg Gruppen i spissen for å redde verdenshavene for plast. Hvilke andre festivaler i Norge har fått samme oppmerksomhet fra vår nåværende statsminister?

Patriotiske Kongsberg-folk erkjenner at det for lite framsnakking av egen by og kommune. Det har egentlig forundret meg i alle årene jeg har jobbet her at folk ikke prater Kongsberg mer opp, og da snakker vi om over 17 år. Som Notodden-gutt, som husker godt pessisismen etter industridød i egen by, har jeg alltid tenkt at Kongsberg har usedvanlig mye å være stolt av. Industri som skaper teknologi i verdensklasse, en historisk flott by med nesten 400-årig rik historie. Den stolte idrettshistorien, hvor man har klart å skape enere som henter hjem internasjonale medaljer. Senest i vinter, med OL-gull til skihopper Daniel André Tande. Kommunen er egentlig vanvittig dyktig på å skape enere som er flotte ambassadører for en rik kultur og industri. Men isteden får vi noen snodige politiske debatter. Den siste er om Kongsberg-skiltene langs innfartsårene bør rives eller ikke.   

Fra 1. september kommer kommunens nye omdømmesjef på plass i Kongsberg rådhus. Håvard Fossbakken med Instagram-profilen "kongsberggutt" skal de neste årene sørge for at Kongsbergs attraktivitet blir løftet opp og fram. Det skal gi flere arbeidsplasser og flere innbyggere. Han har utvilsomt råmaterialet med seg inn i sin nye jobb for å selge Kongsberg.

Det er torsdag kveld. Klokka viser 22.43.

"How fragile we are, how fragile we are". Sting og Shaggy får oss 7.000 på Kirketorget til å synge med på de siste strofene denne magiske kongsberg-kvelden. En tekstlinje verdt å huske.

Jørn Steinmoen

Ansvarlig redaktør i Laagendalsposten