Dårlig råd og dårlig tid?

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.En gang i tida løp jeg ned og opp utetrappa vår. Den gangen hadde vi søppeldunken stående omtrent der vi har flere dunker nå. Og vi hørte aldri at det var noe problem med å hente søpla. I dag er imidlertid trappa et så stort problem at søppelkjørerne ikke kan hente søpla. «Avfallet ditt er dessverre ikke tatt med. Dette skyldes trapper og høye terskler.» Slik er det nå når jeg, forsiktig sagt, ikke lenger løper. Dette handler imidlertid ikke om meg og et bagatellmessig problem. Problemet er en ørliten del av et tvilsomt økonomisk system.

Renholdsfolka gjør jobben sin, jeg vil på ingen måte bebreide dem. De har et stort arbeidspress. Men jeg bebreider Kongsberg kommune. Kommunen har fått en billigere søppelordning (pun intended). Konkurranseutsetting gjør susen. Rivalisering som resultatfremmende virkemiddel i offentlig sektor, altså økt konkurranse. Så billig som mulig, så raskt som mulig. Vi får det rulle-rundt-samfunnet Rolf Jacobsen skriver om, hvor ingen har tid, og de gamle kan legge seg ned og dø. Gjennom konkurranseutsetting har kommunen gitt oss et dårligere produkt.

Alt dette er en del av New Public Management, som siden 80-åra har ridd den vestlige verden som en mare. Det offentliges økonomi skal styres etter næringslivets prinsipper. Næringslivet har en tendens til å se seg selv beundrende i speilet. Og det offentlige har latt seg blende av det.

I Skottland har man nå kastet ut foretaksmodellen for sykehus. Det blir lettere når man innser at sykehus ikke er ment å skulle lønne seg. I Norge er det planer om å innføre foretaksmodellen også for universitetene. Da blir alt så meget bedre. Ja ja, enhver er salig i sin tro. Den troen preger også nyspråket. Skolene bedriver for eksempel kunnskapsproduksjon. Hvor lenge skal vi være produsenter før vi blir møkka lei produkter og konkurranse og fanden og hans oldemor?

For lenge siden arbeidet jeg på jernverket på Notodden. Der stod det skrevet med kritt på veggen: Arbeta jäklar, i graven får ni vila. Er det et slikt motto vi vi ha? Don’t worry, be happy.

Hogne Vindenes

Tidligere lektor og kunnskapsprodusent

Sulusåsen

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.