Gå til sidens hovedinnhold

Hvem er «vi» på Raumyr?

Artikkelen er over 4 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Kongsberg SV har fått flere henvendelser fra folk i byen de siste dagene. Folk som er opprørt og forulempet over et hefte som er blitt distribuert i byens postkasser, de karakteriserer det som «brunt oppgulp» og «rasistisk». Dette kan ikke stå uimotsagt, sier de. Og etter å ha lest de seks tettskrevne sidene med overskrift «Lokal-Nytt fra Kongsberg» er jeg enig i dette.

De som står bak heftet er de samme som arrangerte fakkeltog mot flyktningmottak på Raumyr i 2015, og som gjorde at Kongsberg i riksmedier fikk et rykte på seg for å være en innvandrerfiendtlig by. Heldigvis varte ikke det lenge, mange sterke og gode krefter klarte fort å endre det inntrykket. Alle hjelperne og de ansatte på Raumyr har all ære for det.

Nå er som kjent UDI interessert i å leie de samme lokalene på Raumyr for å opprette et asylmottak på noe mer permanent basis, og dette er bakgrunnen for de seks sidene med «oppgulp».

For ordens skyld, jeg regner med at dette må sies direkte: SV er ikke for en ukontrollert innvandring eller såkalt åpne grenser, og vi er heller ikke blinde for at plutselig høy innvandring kan by på problemer som må løses. De skal og kan løses.

Angrep på folk som er på flukt, - og dette er det mest usmakelige og det mest virkelighetsfjerne.

 

Men det er litt vanskelig å ta dette heftet på alvor, for her er det usannheter, merkelige virkelighetsfortolkninger, sladder og underlige angrep i alle retninger. Likevel gjør jeg et forsøk:

Angrep på LP - fordi de ikke driver gratis opplysningsvirksomhet overfor folk som ikke vil betale for abonnement. LP har svart sjøl på det samme i leserbrev, så jeg lar det ligge.

Angrep på Kongsberg kommune - fordi de angivelig prøver å lure på kongsbergfolk et asylmottak «vi» ikke vil ha. Dette angrepet har også kommet i leserbrevs form, og har fått svar. Verken kommunen eller avisen har noen skjult agenda. Selvfølgelig ikke.

Angrep på folk som er på flukt, - og dette er det mest usmakelige og det mest virkelighetsfjerne. De skriver konsekvent ordet flyktninger i anførselstegn: «flyktninger», for å få fram at de sikkert ikke har noe å flykte fra, de er bare såkalte lykkejegere.

De påberoper seg FNs høykommissær for flyktninger og EU (intet mindre) som sannhetsvitne på at folk som søker asyl her nå ikke har rent mel i posen, at de ikke har krav på beskyttelse.

Dette kan jo folk finne ut av på egen hånd. Gå inn på FN-sambandets hjemmesider og se hva som sies der om flyktningsituasjonen akkurat nå. Det har ikke vært flere mennesker på flukt i verden siden andre verdenskrig, skriver de. Ved inngangen av 2017 var 65,6 millioner mennesker på flukt, sier de. I tillegg er 24,2 millioner mennesker fordrevet av naturkatastrofer, skriver de. Videre uttalte direktøren for FAO, FNs organisasjon for ernæring og landbruk, at antall mennesker som sulter er på vei opp. Han sa det nå i juli, og nevner 19 land som nå trues av alvorlig matmangel på grunn av kombinasjonen konflikt og klimakrise.

Angrep på Kongsbergfolk og spesielt naboer på Raumyr – ja, dette er indirekte et angrep på skikkelige folk

 

De fleste mennesker i Kongsberg er selvfølgelig klar over at grunnen til at det er færre asylsøkere i Norge nå, er at de ikke kommer fram hit så lett lenger, de sitter fast i umenneskelige leire lenger sør. Det er ikke slik at Flyktningkrisen er over. Vi må regne med flere mennesker i nød i årene som kommer.

Angrep på Kongsbergfolk og spesielt naboer på Raumyr – ja, dette er indirekte et angrep på skikkelige folk, når denne gruppa sier at «Vi på Raumyr» ikke vil ha noe asylmottak her. Hvem er «vi»? Hvor mange er det? Jeg blir ikke forbauset hvis svaret er at det er ganske mange, for når man sprer så mye frykt som «Lokal-Nytt» gjør og har gjort lenge via Facebooksida si, så er det forståelig at folk blir engstelige.

Halvparten av heftet består av en oppramsing av «hendelser» som skal vise hvor farlige asylsøkere er. Det framstår mest som sladder omkring hendelser som enten helt sikkert ikke hadde gjerningsmann fra mottaket på Raumyr, eller som antakelig ikke hadde det. Dette skal bevise at man kan sette likhetstegn mellom asylsøkere og kriminelle. Det kan man ikke.

Men er ikke dette voldelige og farlige folk? Det er mulig å finne svar på det i mange undersøkelser som ligger ute på nettet. For eksempel en som heter Undersøkelse av vold og uønskede hendelser i asylmottak som man finner hvis man googler. Hovedfunnet er at veldrevne asylmottak har svært lite «hendelser». De få som finnes blir begått innad blant beboerne, ikke i lokalsamfunnet. Det er også gjort undersøkelser om hvor høy kriminalitet det er blant asylsøkere og de som har fått avslag på asyl. En av dem heter Et marginalt problem? Asylsøkere, ulovlig opphold og kriminalitet.

Det er ikke kriminelt å søke om asyl, og man er ikke kriminell om man har fått avslag på søknaden eller ikke har papirer.

Det som nærmer seg det kriminelle er å spre så mye fremmedfrykt i et nabolag. Gruppa som står bak heftet skriver at de er bekymret både for barna sine og for prisene på boligene sine. Jeg vil tro at slik brunskvetting som dette er verre for boligmarkedet enn noe annet.

Til sist forlanger «Lokal-Nytt» et svar fra de lokale partiene om hva de vil stemme når saken om asylmottak på Raumyr skal behandles i kommunestyret. De vil ha omgående svar, sier de.

Jeg er for kvalm til å svare.

ANDRE LESERBREV:

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.