Svar på Kåre Torgersens spørsmål om tall for Krona

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Kåre Torgersen stiller i et leserinnlegg en del spørsmål om noen av de tallene som har versert om Krona. Som medlem av Formannskapet har jeg god kjennskap til fakta og tillater meg å svare på spørsmålene.

Stemmer det at;
– Krona er verdsatt til en milliard?
Svar er ja, basert på de forusetninger som ligger til grunn for verdifastsettelsen av egenkapitalen.
– Krona har en gjeld på 740 millioner?
Svar er ja, kr 700 mill. i lånegjeld. Resten er annen gjeld.
– de årlige inntekter er på 57 millioner?
Svaret er ja. Brutto leieinntekter. Til fratrekk kommer drifts- og rentekostnadene. Det bokførte overskuddet etter skatt var i 2018 kr 6,3 mill. Tilsvarende overskudd er i 2019 budsjettert til kr 7,9 mill.
– det utbetales et årlig utbytte til eierne på flere millioner?
Svaret er nei. Det har ikke vært betalt utbytte.
– Krona vil være gjeldfri om ca. 16 år?’
Svaret er nei. Hvis årets avdragsbetaling ikke økes, er ikke Krona/KKPE gjeldfrie før om 39 år. Men selskapets kontantstrøm vil øke over tid. Så vil også avdragene, men det vil normalt ta lengre tid enn 16 år.
– Kongsberg Kommunes eierandel da vil være verdt 400 millioner 2019-kroner?
Svaret er nei. Eierandelen er verdsatt til kr 95,50 mill i 2019 kroner. Verdien reflekter de de fremtidige leieinntektene basert på en gitt rente. Verdien for kommunens andel ligger litt høyere enn det et eksternt selskap nylig la inn som bud på hele selskapet. Hva den kunne blitt til neste år, eller senere er avhengig av renteutviklingen. Går rentene ned, stiger verdien. Går rentene opp, synker verdien.
– et raskt salg av Krona er den gunstigste økonomiske løsningen for Kongsberg kommune?
Svaret er ja. Det gir kommunen en god økonomisk gevinst. Det må også legges til at eierskapet har vært arbeidsmessig krevende, ikke minst for kommunens administrasjon. Det har en kostnad som ikke regnskapsføres.

Det er foretatt vurderinger og beregninger i løpet av de 2-3 siste årene, bl.a. fra et stort foretak innen megling av næringseiendommer. Disse har vært presentert i Formannskapet. Denne gangen hadde vi dessuten et ekstern bud å sammenligne med. Årsregnskapene og årsrapportene har dessuten årlig vært forelagt kommunestyret. Salget har ingen konsekvenser for de inngåtte leieavtalene. Hva brukerne av f.eks. Musikkteateret og Sølvsalen betaler, bestemmes av kommunestyret.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.