Imagine

Av
DEL

LeserbrevImagine er tittelen på en av John Lennons mest kjente sanger. En vakker sang om fred på jord, skrevet i 1971, i samarbeide med Yoko Ono. Hun som hadde opplevd at atombomber ble sluppet over hjemlandet hennes. Da var hun 12 år. «Kutt ut, det er bare en rockelåt», sa Lennon, da en venn spådde at sangen fortsatt ville leve 10 år seinere. Men Imagine ble kåret til århundrets låt, og fortsatt berører den oss. Seinere sa Yoko Ono at hun trodde grunnen til at de to skulle møttes, på et høyere plan, var at de skulle skrive denne sangen. Det den handler om er kanskje like langt borte nå som da. Måtte det bli virkelighet en gang.

«Imagine there's no countries, it isn't hard to do. Imagine all the people, sharing all the world.» Ingen geografiske grenser. Bare moder jord, der menneskene lever sammen og deler på de rike ressursene på planeten vår. «Nothing to kill or die for». Er det lett å tenke seg dette? Nei, det er det ikke. Men det er lov å drømme. Det finnes bare en rase, menneskene. Jordas ressurser tilhører oss alle, og bør deles mer rettferdig.

«No religion, too.» Strid om hvilken religion som er den rette har vært og er fortsatt kilde til mye lidelse på jorda. Til tross for at det nok bare finnes en Gud, og at fred og forsoning står sentralt i alle religioner. Økumenisk arbeide, fokus på hva som forener, er fredsarbeide. Det må det bli mye mer av.

«Imagine all the people, living life in peace.» Krig løser ikke konflikter. Diplomati og dialog er veien å gå. Vilje til kompromiss. Men det er jo heller ikke for å løse konflikter at man går til krig, men for hevn, herredømme, makt, kontroll over ressurser. Krig mot terror? Kamp for demokrati og menneskerettigheter? Hvor ble det mindre terror og mer demokrati etter krig? Kaos og anarki blir det. Og mere terror. En brøkdel av de pengene som brukes på krig kunne utrydda fattigdommen i verden. «Imagine no possessions, I wonder if you can?»

Rike og velutvikla land som Norge må ta FNs bærekraftsmål på alvor, og bruke kompetanse og materielle ressurser til utvikling av produkter som kan oppfylle dem. Innen 2030 skal ekstrem fattigdom være utrydda på jorda. Om 11 år. Hvordan skal vi få det til? Å sørge for bærekraftig landbruk i sårbare områder er sentralt. Det skaper arbeidsplasser og gir mat på bordet, viktige forutsetninger for veltilpassa og fredelige samfunn, der skoler kan bygges og barna få utdannelse. Norge har ikke engang planer for å oppfylle bærekraftsmåla. I motsetning til våre naboland. Gode levevilkår og skolegang for alle er viktig for fred i verden.

«You may say that I'm a dreamer, but I'm not the only one», synger Lennon. «I hope some day you'll join us, and the world will live as one.» Med sangen Imagine setter John Lennon ord på drømmen om en annen og bedre verden. Sånn vil vi egentlig ha det. Men dette var utopisk for 50 år siden, og er det fortsatt i dag. Hvis vi skal gå i riktig retning må vi i alle fall ikke bare ville det, vi må gjøre det. Skape fred, med fredelige midler. Det er mulig hvis vi prioriterer det. Vi trenger en massebevegelse for fred. Som ungdommen og klimasaken. Disse to sakene er de viktigste i verden, og de henger sammen. Og begge saker prioriteres alt for lavt.

Kongsberg Fredslag i samarbeide med andre planlegger et aktivt høstsemester, med paneldebatt om vårt Natomedlemskap, Workshop med Peacepainting, og Fredskonsert i Kongsberg kirke. Følg med, støtt oss, og hjertelig velkommen til å arbeide for en fredeligere verden sammen med oss. God sommer!

Ragnhild Håkonsen

Kongsberg Fredslag

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags