Løkkelandskapet og Bergetløkka

Av
DEL

LeserbrevKongsbergs løkkelandskap er spor etter mer enn 300 hundre års jordbruk rundt bergstaden. Det startet opp ved byens grunnlegging og var i drift fram til 1960-tallet. Løkkene rundt byen var viktige for å skaffe bergmannsfamiliene nok mat. Det ble dyrket gress til kuene, men trolig var det også åkerlapper og dyrking av grønnsaker.

Sporene etter dette ser vi i dag i form av steingjerder, fegater, rydningsrøyser og ryddede flater. Til dels finner vi dette innenfor den nyere bybebyggelsen, men mest i skogen rundt byen. Byens vekst de siste 50-60 årene har redusert disse kulturminnene betydelig.

Løkkelandskapet på Kongsberg er kulturhistorisk unikt og av internasjonal verdi. Det bidrar dessuten til grønne lunger i bymiljøet, og det gir viktige friluftsområder i og rundt byen. Håvet er i dag den mest velholdte og kjente av disse løkkene. Bergetløkka må sees i denne sammenheng.

Venstre vil derfor bevare Bergetløkka som løkke. Områder med andre verdifulle løkkelandskap, som Kampestadlia sør, har dessverre kommunestyret, mot Venstres stemmer, vedtatt å bebygge. Venstre prioriterer høyt å ta vare på de siste restene av dette unike landskapet.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags