Skreisesong

Av
DEL

Leserbrev
Skreibyen Kongsberg? Tja, Svolvær ville nok protestere. Men iallfall har skreien nå kommet i butikkene. Relativt seint da pinglete fiskere ikke våget seg ut i Lofotens januaruvær. Selv bruker jeg skreirogn også som pålegg. Salt russisk kaviar kan bare gå og legge seg. Jeg trenger ikke engang å drikke champagne til skreirogna.

Nordnorsk mølje har skrei + rogn + lever som ingredienser. Nordlendingene kan det! Jeg har det med å tro at størst er best, så nylig valgte jeg den største rogna i butikken. Jeg stusset litt over den høye prisen, inntil jeg så at den veide 1,5 kg. Mange potensielle liv, så jeg lurte på hvor mange egg det er i 1,5 kg.

Etter flere timers telling fant jeg ut at det ikke var veien å gå, selv en pensjonist får for dårlig tid. Så ved hjelp av opplysninger fra Fiskeribladet og egne eksellente regneferdigheter kom jeg fram til at det dreide seg om ca 600.000 egg. Gulp, har jeg satt til livs 600.000 potensielle liv? "Det var ikke bare meg", sa vi gjerne når vi ble beskyldt for noe. Nei, det er mange skapninger som ser på skreiens kjærlighetstur som en kjærkommen matkilde. Og flaks har dét skreiegget som ikke blir spist. Tja, yngelens ferd nordover igjen er ikke ufarlig den heller. I havet er det ikke noe som heter naturlig død. Man spiser og overlever eller blir spist. Men evolusjonen ordner opp i slikt. Hvis så mange egg blir spist, er det bare å utstyre skreien med en uhorvelig mengde egg. Naturen er herlig, dere!

Skreien er torsk som heter så fordi den skrider fra Barentshavet til gyteområdene lenger sør. Skridende torsk. Blant oss mennesker er det stort sett prester som skrider, det skulle jo ha tatt seg ut om presten labba opp til prekestolen. Joda, det hender jo at vi alle skrider til verket. Skred har for øvrig også med skride å gjøre, det dreier seg om bevegelse. Hvorfor heter torsk torsk, og rimer på dorsk? I urnordisk het torsk þurskar, hvilket betyr fisk som tørkes. Om de sa at noen var durskar, vet jeg ikke.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags