Estetikk og biologi i Nybrufossen

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevPå onsdag skal søknaden om redusert minstevannføring i Nybrufossen opp til behandling i kommunestyret. Den har vært omtalt i avisen tidligere, i forbindelse med behandlingen i UMU. Der gikk den rett gjennom, med et lite tillegg om evaluering etter to år. En helt grei sak, ser det ut til.

I rådmannens framlegg om saken blir det påpekt at det er to hensyn her, det estetiske og det biologiske. Men i det som er referert fra sakens behandling ser det ut som det bare er det estetiske som spiller noen rolle her. Til og med MDGs mann i energiselskapet siteres i LP på en måte som ser ut til at det bare er det estetiske som har betydning i denne saken – det estetiske er ivaretatt, sier han.

Vi lever i en tid da vi har en artsnedgang av dimensjoner. Geologer kaller tiden vår antropocen, fordi mennesket endrer verdenen vår i en så sterk grad. Og enhver menneskeskapt endring er lokal, i den forstand at artsnedgangen, tapet av levende arter som pågår hele tiden, alltid skjer lokalt, i forbindelse med små endringer som ikke skaper store overskrifter.

Naturvernforbundet i Kongsberg sier at det bør foretas undersøkelser i Nybrufossen, før og etter et slikt reguleringsforsøk. I Kongsberg SV er vi helt enige i det, dette bør være en gyllen anledning til å få mer kunnskap om hva som lever i og ved fossen.

Så seint som i 2014 ble det oppdaget elvemuslinger nedenfor Klopfoss. Det foreligger ingen undersøkelser omkring vannlevende organismer i Nybrufossen.

Rådmannen sier i saksframlegget: «- er resultatet ikke tilfredsstillende estetisk eller biologisk, vedtas ny minstevannføring».

Det estetiske kan alle i byen se, og man kan jo til og med sette opp vannføringsmåler på et sentralt sted ved fossen, slik at alle kan følge med på det. At resultatet blir tilfredsstillende estetisk, blir nok passet på.

Men hvordan i all verden skal man vite om resultatet er tilfredsstillende biologisk, hvis man ikke foretar undersøkelser før og etter endringen?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags