Exit pinseløpet!

En nyfødt elgkalv klarer ikke å følge mora den første tida. Det kan få tragiske konsekvenser dersom mora skremmes bort, og kalven ikke lenger får tilgang på hennes melk.

En nyfødt elgkalv klarer ikke å følge mora den første tida. Det kan få tragiske konsekvenser dersom mora skremmes bort, og kalven ikke lenger får tilgang på hennes melk. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Hva er årsaken til at dere ikke kan utsette disse storløpene til etter 15. juni? Spør Øyvind Stranna Larsen i dette leserbrevet.

DEL

LeserbrevFredag 2. juni meldte Lp om fem elgkalver født på fire dager på Langedrag. Tilsvarende fødsler skjer også mange steder i skogene våre i disse dager. Men lørdag 3. juni var det store pinseløpet, ett av Norges største orienteringsløp, i full gang. Kan vi ha et håp om at Kongsberg orienteringslag nå etter hvert forstår at disse storløpene i naturens mest sårbare periode, i sjølveste barseltiden, må utsettes noen uker?

Tre år på rad har Kongsberg kommunes viltfaglige myndighet, nemlig Landbruksavdelingen, uttalt følgende: «Kommunen mener derimot at det er uheldig for dyrelivet at det blir arrangert et stort orienteringsløp i yngletid. Dette er en periode viltet er svært sårbart og behøver fred og ro. Kongsberg kommune anmoder Kongsberg orienteringslag å flytte sitt årlige orienteringsløp til etter 15. juni.»

Naturvernforbundet i Kongsberg, Naturvernforbundet i Buskerud, Norges Naturvernforbund, og grunneierlag i Kongsberg har samme mening. Ja, til og med Forsvaret, som stor grunneier i Kongsberg, har sagt klart ifra. Dersom de skal låne ut sine eiendommer til start/innkomst for slike storløp må KOL forholde seg til kommunens viltmyndighet mht. dato for løpet.

Flere har skrevet kritiske innlegg til pinseløpet på debattsidene til Lp. Stian H. er en av disse: «Kjempeflott at grunneierne tenker på dyrenes ve og vel og setter hardt mot hardt! Shame on you Kongsberg Orienteringslag!»

Ei elgku som i pinsen skremmes vekk fra en nyfødt kalv, kan risikere aldri å finne tilbake til kalven.

Vi i Naturvernforbundet hadde helst sett at disse storløpene blei utsatt til etter 1. juli. Men vi har forsøkt å strekke oss lengst mulig for å gi KOL løpsmuligheter til slike storløp også i juni. Etter 15. juni klarer forhåpentligvis de fleste av årets hjorteviltkalver å følge mora. Det gjør de ikke i pinsen. Ei elgku som i pinsen skremmes vekk fra en nyfødt kalv, kan risikere aldri å finne tilbake til kalven. Da går kalven en forferdelig tørste- og sultedød i møte, den nyfødte er helt avhengig av moras melk for å overleve.

KOL har gjentatte ganger fått spørsmål om hvorfor disse storløpene ikke kan flyttes noen uker fram i tid. Det har de aldri svart på. Nå har de igjen muligheten, og jeg håper organisasjonen er så seriøs at den svarer på følgende spørsmål i Lp: Hva er årsaken til at dere ikke kan utsette disse storløpene til etter 15. juni?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags