Når tar pinseløpene slutt?

Elgkalvene har store problemer med å følge mora den første tida.

Elgkalvene har store problemer med å følge mora den første tida. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevOg så er Kongsberg orienteringslag på nytt klar for det såkalte pinseløpet. Igjen skal man utsette faunaen vår for store forstyrrelser, midt i naturens mest sårbare periode, i selveste hekke- og yngletida.

I flere år nå har pinseløpet fått massiv kritikk. Kongsberg kommune har år etter år anmodet om at løpene utsettes til etter 15. juni. Det samme har Naturvernforbundet i Kongsberg argumentert for. Vi hadde gjerne sett at så store løp utsettes til etter 1. juli. Men som et forsøk på kompromiss har vi valgt å følge den kommunale anmodningen. Det hjelper visst ingen ting. Kongsberg orienteringslag kjører sine pinseløp som før. Hva må til for at de også skal forstå at så store løp i hekke- og yngletida ikke er bærekraftig? I fjor ble løpet arrangert på Gamlegrendåsen. Grunneierne protesterte og påpekte at her var det stor sannsynlighet for at hjortedyr med nyfødte kalver kunne bli skremt av alle løperne. Og, i den aller første tida etter fødselen klarer ikke kalven å følge med dersom mora skremmes bort. Blir mora skremt gjentatte ganger kan den risikere aldri å finne kalven. Da går den mot en tragisk sulte- og tørstedød.

Like etter at ett av de større løpene var startet på Gamlegrendåsen i fjor skjedde følgende: Ei elgku med kalv ble skremt ut av skogsområdet og nordover mot det enorme anleggsområdet på E-134. Kua krysset anleggsområdet og den sterkt trafikkerte Europavegen. Kalven torde ikke å krysse vegen, men løp hjelpeløs på ene sida. Kua løp like fortvilet på andre sida vegen. Er det slik vi ønsker å behandle våre ville dyr? For denne og tilsvarende tragiske hendelser kan enkelt hindres. Kongsberg orienteringslag trenger kun med et lite «pennestrøk» å endre tidspunktet for sitt storløp om våren  til noen få uker fram i tid. Hvorfor ikke lage et flott arrangement i tilknytning til St.Hans?

Vi i Naturvernforbundet er sjølsagt positive til orienteringsløp i sin alminnelighet. Dette er en flott idrett. Men også orienteringslaget må forholde seg til kommunale anbefalinger og sterke protester fra lokalmiljøet. Før eller siden må de nok det. For det blir stadig vanskeligere for orienteringslaget å arrangere disse storløpene i hekke-yngletida. Private grunneiere nekter laget å legge start/innkomst til sine eiendommer før 15.6. Forsvaret med store utmarksarealer i Kongsberg gjør det samme. Foreløpig er det kun Statskog som av en eller annen uforståelig grunn stiller opp gang på gang med sine tillatelser. Det kan også raskt bli endret.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags