Ønsket også viltet i sin barselstid pinseløperne velkommen?

Store orienteringsløp i pinsen er å utsette viltet for uakseptabel risiko. Nyfødte kalver klarer ikke å følge mora dersom hun blir skremt.

Store orienteringsløp i pinsen er å utsette viltet for uakseptabel risiko. Nyfødte kalver klarer ikke å følge mora dersom hun blir skremt. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Til sammen 2400 orienteringsløpere raste gjennom skogene i løpet av de 3 dagene pinseløpene ble arrangert. Ca. 800 hver eneste dag av de 3 dagene. Midt i naturens mest sårbare periode, i viltets barseltid. «Vi er tatt veldig godt imot her» uttaler løpsleder i Kongsberg Orienteringslag (KOL) Kristin S. Eger til Lp. Hva hadde viltet uttalt til Lp, hvis de kunne det?

Igjen har Kongsberg orienteringslag arrangert sitt årlige største løp. Og igjen har viltet blitt utsatt for uakseptabel risiko. Ja, dette kan faktisk være snakk om liv eller en forferdelig død for kalvene til rådyr, hjort og elg samt for fugleunger. Som nyfødte klarer ikke kalvene å følge mora. Ei tid etter fødselen vakler de sakte rundt på skjelvende bein. Hvis mora skremmes, har de ikke sjans til å følge henne. Finner mora kalven igjen? Hvis ikke dør den faktisk av sult og tørst. Ifølge Norsk Ornitologisk Forening legger hele 225 fuglearter sine reir på bakken. Skjøre egg kamufleres i lyngen, nyfødte fugleunger presser seg stille mot bakken når noen nærmer seg. Enkelt å oppdage for orienteringsløpere som løper i full fart med nesa ned i kart og kompass?

Vi i Naturvernforbundet har aldri kritisert orienteringssporten på generelt grunnlag. Tvert imot har vi ved de fleste anledninger gjentatt at orientering er en utmerket sport. Men så store orienteringsløp midt i viltets barseltid er fullstendig uakseptabelt og slett ikke bærekraftig.

I Kongsberg har grunneierorganisasjoner, Kongsberg kommune og vi i Naturvernforbundet år etter år anmodet om at så store løp på forsommeren utsettes. Vi i Naturvernforbundet skulle gjerne sett at slike storløp ikke ble avviklet før etter 1.7, men vi har, i likhet med andre, samlet oss om 15.6.

I år ble start og innkomst for løpet lagt rett over kommunegrensa, i Lurdalen i Øvre Eiker kommune. Der fant man en grunneier som ga tillatelse til å legge start/innkomst til sin eiendom. I Kongsberg begynner nok KOL etter hvert få problemer med å finne slike grunneiere. Naturvernforbundet i Øvre Eiker skreiv i et leserinnlegg i Lp: «Vi i Naturvernforbundet vil derfor, så sterkt vi kan, oppfordre KOL til å utsette både årets storløp og framtidige store løp til etter 15.6. Inntil det skjer, anmoder vi grunneiere om ikke å gi tillatelse til å legge start/innkomst for pinseløpene på sin eiendom. Slik tillatelse kreves nemlig, ifølge Friluftsloven.» Klar tale også fra naturvernet i Øvre Eiker.

Øyvind Stranna Larsen, Bård Engelstad og Kirsten Myhr

Styret i Naturvernforbundet i Kongsberg

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags