For mennesker og miljø!

Av
DEL

LeserbrevVi i MDG Kongsberg er for at det skal være helårs fritid- og idrettstilbud i Kongsberg, det må bare presiseres. MDG tror på at det kan etableres nye flater for lek og nærmiljøaktivitet uten gummifyll.

Saken her dreier seg om at det er vedtatt at man skal minimere bruk av gummigranulat og forebygge avrenning av gummigranulat fra kunstgressbaner. Ta i bruk nye alternative fyllmaterialer i nye og eksisterende baner når alternative godkjente løsninger er tilgjengelige i markedet.

De Grønne er glade for at kommunens administrasjon og ansatte tar problemet med et voksende forurensningsproblem fra mikroplast og gummigranulat fra kunstgressbanene og vi forventer at idrettslag følger opp.

Det er ikke kunstgressbanene i seg selv vi stiller oss kritisk til, det er bruk av gummigranulat framstilt av oppmalte bildekk, såkalt SBR-granulat.

Alle granulattyper inneholder også plast, som kan frigis som mikroplast når granulatet fragmenteres. Spesielt SBR inneholder også andre forurensninger som tungmetaller og organiske miljøgifter.

Titusenvis av forskjellige dekk fra forskjellige merker kan brukes på én kunstgressbane. Dette kan inneholde kvikksølv, bly og arsenikk, i tillegg til sink, oljeforbindelser, PAH- og PCB-forbindelser, nonylfenol og ftalater.

Mange av disse kjent som potensiell kreftfremkallende og hormon- eller immunforstyrrende.

Forskere har tidligere uttalt at noe av utfordringen med å studere helsefarene med gummikulene er det store antallet forskjellige materialer i produktet.

Spillere skal alltid vaske hendene etter spilling og før de spiser. Alle kutt og skrubbsår skal raskt renses. Sko, annet utstyr og skitten treningstøy skal tas av utendørs for å unngå at gummigranulat kommer inn i huset. Og spillere skal ikke svelge granulatet. – nå må vi være ærlig: hvem følger disse reglene? Hvor mange spillere sitter gjennomsvett på benken, la vannet fra flasken renne over ansiktet, tørker snørr med hånden, ignorerer skrubbsår og tar seg en sjokoladebit før de springer ut på banen igjen. Hvor mange barn sitter på bakken og lar granulatet risle gjennom fingrene og hvor mange spillere har ikke svelget små biter av granulat. Og det er faktisk heller ikke så mange som tar av seg klær før de entrer hjemmet ...

Vi ønsker kunstgress velkommen til fotballbaner, ballbinger og løkker. De er viktig for folkehelsen. Men la oss slutte å bruke oppmalte bildekk. Vi trenger ikke unødvendig eksponering av våre kropper og naturen for miljøgifter.

Det er noe rart ved at det er lov å legge bildekk på fotballbaner, mens man ikke kan kaste dem på søppelfyllinga ...

En mulig løsning er å bruke oppvarmet vann fra jordvarme som kan brukes under fotballdekket. Slik at banen kan være frostfritt og miljøvennlig.

I Teknologibyen Kongsberg har vi trua på at det lar seg ordne, la gjerne Fagskolen få utfordringen.

Hvorfor ikke invitere NFF til et samarbeidsprosjekt om å få til klima- og miljøvennlige fotballbaner i Kongsberg og søke om tippemidler til dette prosjektet?

Sigve Brouwer

4.Kandidat

MDG Kongsberg

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags