En av de viktigste grunnene til at jeg engasjerer meg politisk er fordi jeg ser at verden beveger seg mot stupet, i en voldsom hast. Det som er ulempen med privilegier som vi har så mange av her i Norge, er at de tar over og isolerer oss fra det som skjer rundt oss.

Verden har det ikke særlig bra i dag det er konflikter over hele planeten som vi får direkte innblikk i på våre telefoner, vi kan ikke lenger late som alt er fryd og gammen så lenge det er økonomisk vekst og vi har nok av underholdning til å døyve sansene med.

«Hvorfor skal jeg bidra, byen jeg bor i trenger kun å tjene masse penger og ha arbeidsplasser til alle. Norges våpen selges kun til de som trenger det, vår olje er ren og må til for at vi skal kunne ha energi. Omstilling vil skje om noen år uansett og vi har jo tross alt bærekraft i alle planer og regnskaper. Jeg og du trenger ikke gjøre noe foreløpig, vi har jo ikke tid til å tenke på noe annet enn hverdagen og hvordan den kabalen skal legges opp for å få det så behagelig som mulig»

Hvis ikke hver og en av oss tar ansvar for våre egne liv, verdier og holdninger, kan vi da forvente at de som sitter med makten skal ta det ansvaret?

Kongsberg våpenfabrikk har bidratt til at Kongsberg er en flott by og det er et behagelig sted å vokse opp og leve. Det skal ingen tvile på, problemet oppstår når vi med all kunnskap og teknologi fortsatt ikke velger omstilling for å skape en verden hvor alle kan ha det som oss.

Byen vi bor i tar liv, indirekte fra klimagassutslipp og mer direkte fra våpenproduksjon, vi som innbyggere og arbeidere kan forme vår fremtid.

 

Vi velger fortsatt en salgsindustri der deler og systemer som er med på å ta liv, gir profitt. Det er samme hvem sine liv det er, for vi er tross alt like verdifulle alle mann og krig er det ingen moderne samfunn som bør bidra til. Vi har økonomien og verdiene til promotering av fred, til å mekle og faktisk være den fredsnasjonen vi påstår. Nordmenn kan både hjelpe til i verden og her hjemme, det er mulig med fred aldri glem det.

Det er vel ingen som faktisk tror dypt inne i hjerteroten, innerst under militæruniformen at vi hadde hatt sjans uansett om vi ble angrepet? Ja, vi kunne holdt igjen og mistet en del liv mens vi kjempet tappert, men la oss være realistiske vi har uendelig mye mer å tjene på å skape en fredsnasjon som bidrar til at verden faktisk ikke vil angripe oss. Atomvåpen er et faktum, verden kan utslettes når som helst.

Tenk heller på fred og konfliktløsning, tenk globalt samarbeid, internasjonal handel og en jord med en felles menneskehet.

Våpendebatten som har vært den siste tiden i Laagendalsposten er spennende, endelig er det noen som tar ordet og bruker demokratiet til noe fornuftig.

Det må være lov til å være skeptisk til industrien som er i byen vår, selv om den har gjort oss til en et bra sted. Byen vi bor i tar liv, indirekte fra klimagassutslipp og mer direkte fra våpenproduksjon, vi som innbyggere og arbeidere kan forme vår fremtid. Kongsberg kan bli byen med stor K for klimavennlig, konstruktiv, konfliktløsende og konkurransedyktig. Ta det riktige valget.