Miljøkamp i lokalpolitikkens tid

Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevEn ung og entusiastisk miljødemonstrasjon farget gatene og nyhetsbildet i uka som var. Ungt mot, klare krav – om å ta mer hensyn til framtida enn det dagens voksne beslutningstakere kan vise til. 

Dette må møtes seriøst. Det blir ikke enkelt og det er ikke fort gjort å skape de endringene ungdommen etterspør. Hva vil kreves av oss her i Kongsberg?

Kongsberg har mange utfordringer knyttet til miljøspørsmål, noen av dem ekstra vanskelige fordi de berører store arbeidsplasser i kommunen. Vi har et høyteknologisk industrimiljø og er med rette stolte av den kompetansen som finnes der. Den må vi hegne om! Samtidig må vi erkjenne at det kreves nytenkning. Vi kan ikke fortsette inn i en uavgrenset framtid med å produsere for gårsdagens behov. Internasjonal krigsindustri og oljedrevne samfunn er ikke spesielt miljøsmart, vi trenger flere nye mål og nyskapende retninger for byens teknologiske utvikling. «Mer av det samme» er nok trygt ut fra de mer kortsiktige sysselsettings- og budsjetthensyn, men kan også gi en real blåmandag på sikt.

Heldigvis har vi også en stor, grønn næring i vår kommune. Skogen i Kongsberg er blant «topp 3» i Buskerud, ja i hele Viken, målt i produktivt skogareal. Her produseres det etter tydelig definerte miljøkrav, og produkter fra skogen finner stadig nye anvendelsesområder. Ikke bare er skogen vår store CO2-binder, fra skog og tre får vi et spekter av produkter for det moderne samfunnet – fra store industriformål til husholdningenes dagligliv – og produktutviklingen er enorm for tida. Skogen viser seg mer og mer å være løsningen på mange av de store miljøutfordringene vi står overfor framover. Vi må som kommune verdsette disse ressursene og jobbe for at det også her vil finnes høy kompetanse og entusiasme for gode løsninger. Vi må verne om skogbruksutdanningen som vi er så heldige å være tradisjonsrikt vertskap for, og vi må samarbeide med skognæringa om utvikling, avsetningsvilkår, transportløsninger og bruksområder, slik at dette gavner fellesskapet og de unges krav om ei miljøriktig og trygg framtid.

Senere i år er det valg og det er god anledning for både politikere og velgere til å vise hvor mye vi verdsetter ungt engasjement. Rødt Kongsberg ser fram til diskusjonene som må komme, både før og etter valget.

Ragnhild Gudrun Vikesland

1.kandidat, Rødt Kongsberg

Følg på: Facebook

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags