Jazz og politikk

STERKE MENINGER: Ragnhild Håkonse.

STERKE MENINGER: Ragnhild Håkonse.

Av

"Kan vi leve med at Kongsberg Jazzfestival sponses av Kongsberggruppen og krigsmaskinen Nammo?"

DEL

LeserbrevSpørsmålet stilles av Andreas Røysum, arrangør av Motvindfestivalen i Oslo. Han fortsetter:

"Dette er selskap som sprer død og lidelse over den ganske klode. Satt på spissen: Hvorfor i all verden skal Norge drive med våpeneksport? Kongsberg jazzfestival har en rik historie, og alt ligger til rette for at de i fremtiden kan bygge arven videre med samvittigheten sin i behold. Festivalen kan med et veldig enkelt grep stadfeste at musikk, kjærlighet og menneskeliv er viktigere enn penger. VI KREVER AT KONGSBERG JAZZFESTIVAL AVSLUTTER SAMARBEIDET MED KONGSBERGGRUPPEN."

Dette skriver Arild Rønsen om i Klassekampen fredag 20. juli. Det inspirerer meg til å fortelle en historie fra årets jazzfestival.

Kongsberg Fredslag markerte seg på jazzfestivalen i fjor med å dele ut nystekte vafler sammen med diverse relevant informasjon. I år ønska vi å ta det videre, og inviterte kunstnergruppa Annex til å komme med en del av et kunstprosjekt som de viste fram i Oslo før valget i fjor.

Etter møte mellom kunstnere og fredslag landa vi på at Annex bla ville komme med sitt verk med tittel "598 § 25", som viser til antall bomber Norge slapp over Libya, og paragrafen i Grunnloven som muligens ble brutt ved dette.

Verket består av et  beduintelt med et TV-apparat, der den forhenværende Libyiske president Gadaffis tale i FN`s sikkerhetsråd i 2009 presenteres, teksta på engelsk. En fantastisk tale, som jeg hørte på Akershus kunstsenter i Lillestrøm i fjor høst.

Under jazzfestivalen er det festivalledelsen som rår over kommunal grunn i Kongsberg, så Annex sin søknad gikk til leder Kai Gustavsen. Han sa NEI.

Mona Bentzen i Annex viste til at han med det knebla den kunstneriske friheten. Men han opprettholdt sitt nei, med en lang begrunnelse om at veldig mange ulike grupper vil vise seg fram på festivalen...osv....og at søknaden kom seint.

Jeg lurer på om han sa nei med sin samvittighet i behold. Vafler i fjor fikk passere, men Gadaffis tale ble nok for sterk kost. Jeg synes det er veldig trist, og er helt enig med Andreas Røysum.

Vi kan ikke leve med denne sammenblandingen av våpenindustri og kunst, som er det jazzfestivalen representerer. Når det gjelder talen så er den også toppaktuell nå, i forbindelse med rapporten om Norges katastrofale bombing i Libya, som kommer i høst.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags