Tar Kongsberg Musikkteater livet av lokalt kulturliv?

Silje Nergaard på EnergiMølla i 2015

Silje Nergaard på EnergiMølla i 2015 Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Hva var selve bakgrunnen for å legge et kulturhus til Vestsiden, ble det kun tenkt på positive følger?

DEL

LeserbrevJeg forsøker å erindre hva argumentene for og imot var den gang da. Vrient nok selv om det ikke er veldig lenge siden. Foruten at vi manglet en teaterscene i Kongsberg skulle bygget etter hva jeg husker bringe mer liv til Vestsiden.

Nærmeste nabo til Krona het først Kåre Maloney. Drevet av Dina og Andreas Bay var stedet en kjærkommen møteplass for mange. Lunch, bar og til tider live-konserter ble avholdt der.

I 2013 dukket selveste ordføreren med følge opp på stedet for å feire at KKE var blitt en realitet. Trumpetsolo, taler, sjampis og blomster delt ut til Vidar Lande. Man satte ned en milepæl for den nye tiden som skulle redde bydelen.

I Lp kunne man den gangen lese: «At Vestsiden i Kongsberg skal få en kunnskaps- og kulturpark (KKP), er så viktig at det må feires. Opptil flere ganger.

Det mener Kåre Meling som torsdag kveld inviterte KKP-venner til en sammenkomst. De 1.500 medlemmene av facebook-siden «Vi som gleder oss til utvikling av Kongsberg» var invitert til Kåre Maloney.»

Videre står det: «Eva Tovsrud Knutsen, leder i Kongsberg Musikkråd, uttrykte stor glede på kulturens vegne. Hun takket spesielt ordfører Vidar Lande for hans pågangsmot og tålmodighet og overrakte ham en bukett roser.»

Jeg rynket på nesa.

Kåre Maloney, nå under navnet Kåre & Joáo må i disse dager legge ned driften. Daglig leder og driver Cristian hadde ikke lønn til seg selv etter at alle utgifter var betalt. Hvordan andre bedrifter på Vestsiden merker konkurransen er jeg usikker på.

Positivitet og optimisme var noe som ble godt tatt imot i diskusjonen rundt KKE. Kritikk var og er noe negativt. Har vi fått svaret nå mon tro, om hvorvidt Krona har hjulpet livet på Vestsiden?

Studentene er blitt presset dit, kinogjengerne likeså, de er kanskje blitt noen flere enn det de var. Noen benytter biblioteket. Men hvor er alle de optimistiske og positive menneskene (de som ba oss andre tie stille)? Har du vært på konsert med Kari Bremnes i Musikkteateret sier du, ja vel?

I mars 2017 vant EnergiMølla den gjeve prisen «Årets helårsarrangør 2016». Prisen vant de foran store scener som Rockefeller i Oslo, Union Scene i Drammen og flere andre gode konsertscener. En vanvittig prestasjon gjort av noen skarve personer i et grasrotmiljø. Og det er virkelig fortjent vettu, for ut av en liten murbygning med Rema og et Fitness-senter som nærmeste nabo har de blitt stemt som vinnere av en norsk fagjury til Norges beste helårs musikkscene. Vi har antakelig noen av de beste ambassadørene i landet for fremming av musikk som kultur, midt i vår egen lille by.

Etter hva jeg vet må EnergiMølla skaffe alt av midler selv. Kommunen sponser kun strøm. Kongsberg Musikkteater har ansatt lystekniker, lydtekniker, teknisk koordinator og en halv stilling for diverse lønnet av kommunen. Mølla på sin side må betale leie til kommunen og skaffe alt av sponsormidler selv. For å få sponsormidler behøver man igjen headlinere. Disse headlinerne tar Musikkteateret. Så i tillegg til sine fire ansatte, slår de nå beina under inntektsgrunnlaget til EnergiMølla.

For å være litt streng synes jeg Musikkteateret bør ta seg av slike ting som Bettan, Øivind Blunck og Chippendales.

Nå har jeg vært bortreist med jobben siden februar 2017, altså måneden før de fikk prisen. Ergo er det blitt færre turer til EnergiMølla i denne perioden. Nylig fikk jeg med meg en super konsertkveld der med ikoniske lokale band. The Stools, Peau de Peche, og svenske Nomads. Lars Bryne beskrev det som kjærlighet, varme og Rock & Roll. Slike konserter opplever man kun en gang. Og han har så rett. Jeg blei nesten litt våt i øynene selv.

Dog har jeg merket meg at arrangementene på Mølla blir færre, de blir litt tynnere også. De store navna kommer ikke opp i Facebook-feeden min som de gjorde. I helgen tok jeg meg den frihet å spørre noen «inside» om hvordan det går om dagen på EnergiMølla. Litt motvillige blir det forklart at EnergiMølla har fått en stor konkurrent. Ingen klaging eller syting, men det er vanskeligere å drive nå.

I min egen Facebook-feed dukker det opp arrangementer i fleng fra Kongsberg Musikkteater. Sponsede Facebook-annonser. De er så mange og kommer så ofte at jeg vil helst kalle det for SPAM.

Det som normalt er EnergiMølla sine headlinere er band som De Lillos, Odd Nordstoga, Hans Morten Hanssen, Ingebjørg Bratland, Kari Bremnes, Amund Maarud, Rita Eriksen, Elg, Vamp pluss pluss. Artister og datoer som før var tillagt EnergiMølla havner nå hos denne mastodonten av en scene vi alle ble presset til å spleise på. Så såre enkelt for arrangørene ved Musikkteateret å bare marsjere over alt av andres blod, svette og tårer, og karre til seg alt og alle som har bestemt seg for å legge ut på turné i dette lille landet.

På EnergiMølla og andre konsertscener i Kongsberg må man dekke de dårlige dagene med de gode, ved Musikkteateret trenger man vel knapt tenke på slikt.

I prosessen med å indoktrinere oss og bygge KKP var det ordfører Vidar Lande som i mine øyne gjorde iherdig innsats i feil retning. Er det kommet en ny ambisiøs person i Per Gustavsen som skal ta livet av det siste i byens kultur-grasrot? Jeg tenker ikke i denne sammenhengen på kor og korps, men på steder hvor andre utøvende artister kan opptre.

Vet han hva han gjør, og er det dette han er ansatt for å gjøre? Strupe alt annet musikkliv og spankulere ut av Krona med et glis.

Som mega-skipet til Røkke trengs ikke lenger de små fiskefartøyene. Med Musikkteateret i Kongsberg så trengs ikke lenger de mindre scenene, eller de vil ikke makte å konkurrere.. Når disse forsvinner, hvordan vil det bli i Kongsberg etter hvert, har vi da fått det som vi vil ha det? Hvordan blir mangfoldet?

Jeg har ikke lyst til å miste Mølla og de herlige folka som jobber der.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags