Safari i gruveåsen

Av
DEL

LeserbrevBergverksmuseet ønsker å kjøre gruvesafari med jeep i Gruveåsen. Det skal foregå på de etablerte veiene og ikke i terrenget. For 35 år siden hadde jeg mine foreldre og en gammel onkel på besøk. Jeg ville vise dem den flotte historiske gruveåsen. Jeg jobbet den gang i Statens skoger – Sølvverket skogforvaltning, og var godt kjent i området. Stablet de gamle inn i en gammel VW-boble og kjørte den nå planlagte turen opp korsveien (mer utfordrende den gang), til Sachsen og Sakkerhusene (som den gang stod til nedfalls). Stoppet og så på kulturminnene underveis.

Det ble en ubetinget suksess, og for gjestene som ikke kjente Kongsberg godt, ble det en god innføring i Kongsbergs fantastiske historie. De hadde de aldri fått oppleve uten bil. Men for dem som i våre dager har et anstrengt forhold til bilbruk, fryktes det for høy ulykkesrisiko og ødelagte naturopplevelser (ifølge Lp) dersom Bergverksmuseet skal få innvilget sin søknad.

Jeg kan ikke se at argumentene mot denne aktiviteten er realistiske. Hvordan saktegående jeeper skal være en risiko, går langt over min forstand. At opplevelsen av gruveåsen blir forringet for enkelte som kanskje en sjelden gang kan komme til å se en bil på Korsveien, mener jeg også må tåles når tiltaket har så mange plusseffekter.

Jeg håper det blir et politisk flertall for å gi Bergverksmuseet mulighet til å prøve ut dette opplegget som jeg er sikker på at kan bli en god mulighet for å komme videre i arbeidet med å formidle vår historie. Jeg har alltid ment at gruveåsen er et fantastisk sted for tilreisende som er interessert i bergverkshistorie For folk fra mer bebodde og flatere land enn Norge, vil kombinasjonen med den flotte naturen i gruveåsen og Knutefjellet også være en viktig del av opplevelsen. Koblet med historisk matopplevelse blir dette enda et pluss for et fantastisk reiselivsprodukt.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags