Den og de første kvinnene i lokalpolitikken på Kongsberg og gatenavn

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevLørdag 17.november fikk vi presentert episode 41 i tegneserien om Kongsberg, og der fortelles det om to av byens kjente damer på begynnelsen av 1900-tallet, Maren Handler og Sophie Hartmann. På siste stripe ser vi Sophie Hartmann sitter aleine blant bare menn, og det står at hun er den første kvinnelige bystyrerepresentanten. Det er både riktig og mangelfullt. Muligens kom denne serien ut før høsten 2013.

Høsten 2013 kom Langs Lågen 2013 ut, og der skreiv jeg en artikkel om de første kvinnene i Kongsberg-politikken. Det var i 1901 at kvinner for første gang kunne stemme ved kommunevalg. Det var fire stykker, reine «kvinnekuppet», som blei valgt inn. Bare ei av dem stilte til valg ved neste valg i 1904 og kom inn, og det var Sophie Hartmann. Hun var lenge i politikken, og hun har derfor fått et navn og dermed gate etter seg her i byen. (Maren Handler kom inn i 1904.) De tre andre som kom inn, skulle også ha sittet sammen med Sophie og mennene. Men de var nærmest glemt helt fram til jubileumsåret for stemmeretten 2013. Disse tre bør også ha et gatenavn på Kongsberg.

Valgets vinner med flest stemmer av alle var Mariane Hemmy, og hun som kom på andre plass, var Ragna Samuelsen. Marianne var og forblei ugift lærerinne, og Ragna var gift med berglege Georg Samuelsen. Begge representerte avholdsfolkets og arbeidernes liste, et samarbeid mellom Avholdspartiet og Arbeiderpartiet. De to neste damene som begge fikk færre stemmer, var Dagny Tobiesen og Sophie Hartmann. De representerte Høyre. Dagny Tobiesen var gift med August Tobiesen som grunnla og dreiv Kongsberg Tremassefabrikk, og Sophie Hartmann var gift med bedriftslege og seinere stadslege Andreas Hartmann. Så tre av kvinnene kan sies å ha tilhørt det øvre sosiale lag i byen, mens hun som vant, var sosialt i middelklassen- om vi skal kalle ei lærerinne i 1901 det.

Så jeg håper også disse tre heller ukjente første damene i Kongsberg bystyre også kan få sine gatenavn på Kongsberg. Forslaget ser sendt til kommunen.

Dag Kristoffersen

Lokalhistoriker

Kongsberg

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags