Er Kongsberg en del av problemet - eller løsningen?

Jan-Henrik Kulberg

Jan-Henrik Kulberg Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Diskusjonen om Kongsbergs omdømme er en anledning til å løfte blikket.

Hvis vi gjør det, mener jeg det er grunn til å stille spørsmål ved om Kongsberg skal være en del av problemet – eller bli en del av løsningen.

Hva er det jeg tenker på?

Svaret er FNs bærekraftsmål. Disse målene er viktige verktøy for styring og strategi i mange virksomheter i privat og offentlig sektor.

Særlig i forhold til to av bærekraftsmålene mener jeg Kongsberg har en åpenbar utfordring. Det gjelder Mål 13 «Stoppe klimaendringene» og Mål 16 «Fred og rettferdighet».

Verden må i løpet av de neste ti årene kutte radikalt i bruken av fossile brensler, for å bremse en allerede pågående klimakatastrofe. Da er det en utfordring at en så stor andel av industrien på Kongsberg, til tross for nye forretningsområder, fortsatt henter hoveddelen av inntektene sine fra olje- og gassektoren. Disse bedriftene er dermed avhengige av at regjeringen fortsetter å dele ut nye leteblokker for olje i mange år fremover. Det er i direkte konflikt med de anbefalingene som klimaforskerne gir.

FN ber oss bidra til å skape fredelige og inkluderende samfunn. Da er det en utfordring at bedrifter på Kongsberg blant annet samarbeider med amerikanske Raytheon. Deres bomber faller over barna i Jemen, gjennom den Saudi-ledede koalisjonen, som omtalt blant annet i CNN og VG. Jeg mener det også er en utfordring at bedrifter på Kongsberg driver forretninger med regimer som Emiratene og Saudi-Arabia, som undertrykker egen befolkning. Det har i hvert fall lite med fred og rettferdighet å gjøre. Statseide selskaper svarer gjerne at de forholder seg til regjeringens retningslinjer for eksport. Det fritar dem imidlertid ikke fra å gjøre selvstendige etiske vurderinger.

Norsk ungdom er opptatt av disse temaene. To ganger har de streiket for en fremtid uten klima-kaos og økologisk kollaps. Dessverre har de blitt latterliggjort av voksne, også på Kongsberg.

Det var sterkt å høre elevene tale på Kirketorget 17. mai, der de også snakket om solidaritet med barn og unge som ikke er like heldige som dem selv. Hvordan vil ungdommene våre se på sin egen hjemby, når de blir litt eldre? Når de skal velge hvem de stemmer på, hvor de vil bo, hvor de vil studere og hvor de vil søke jobb? Når de blir voksne, vil de være stolte over at barna deres har logoene til store Kongsberg-bedrifter på treningsklærne sine?

Jeg håper Kongsberg kan snu seg og bli en del av løsningen, på samme måte som etter KV-krisen. Og at det skjer raskt. Så det blir en sammenheng mellom visjonene fra ungdommenes taler på 17. mai og klimastreiken deres foran rådhuset, til det foreldrene deres faktisk driver med på jobben noen hundre meter unna.

Men ha ingen illusjoner om at det holder med fine ord i strategier, eller grønnvaskede annonser. Vi vil alle bli målt på det vi faktisk gjør, av generasjonen som nå mobiliserer for en mer bærekraftig fremtid.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken