Gå til sidens hovedinnhold

Er virkelig Erna best for Buskerud?

Artikkelen er over 4 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er ikke lenge til jeg skal putte stemmen min i valgurna. Fra sofaen min virker det som vi skal velge en president, det skal vi jo ikke, men det er høyt trykk på de to statsministerkandidatene, Solberg og Støre.  

Her om dagen dukket det et flott bilde opp på veggen min på Facebook av en strålende blid og jovial Erna Solberg, teksten på bildet slo fast, "Erna er best for Buskerud". Det er Buskerud Høyre som konstaterer dette. 

Er Erna best for Buskerud? For Kongsberg?

Kongsberggruppen er selve hjørnesteinsbedriften i Kongsberg-samfunnet. Ser en over tid, har den vært gullet i Kongsberg-samfunnet i både opp- og nedgangstider siden KV-krisa i 1987. Vel er det flere store bedrifter en kunne trekke fram, men KG er spesiell, både fordi det er høyt statlig eierskap, og de produserer viktig  forsvarsmateriell. Forrige gang det var borgerlig styre i Norge (Bondevik 1 og 2), solgte regjeringene Erna satt i, seg ned i Kongsberggruppen. Den rødgrønne regjeringen brukte 8 år på å kjøpe seg opp igjen til samme nivå. Det var klok politikk for Kongsberg og Norge, både av sikkerhetsmessige og økonomiske grunner.

For 4 år siden satt Erna seg i statsministerstolen,  og igjen ville Høyre og de borgerlige selge store deler av eierskapet. I november 2014 var det høring om dette på Stortinget. Mange norske selskaper hvor staten er eier skulle selges, bl annet Kongsberggruppen. Heldigvis reddet Regjeringens støttepartier bl annet KrF saken i Stortinget, de ville ikke selge seg ned. 

Erna og Buskerud Høyre går nok en gang til valg  på å selge seg kraftig ned i Kongsberggruppen. Det bekreftet Trond Helleland fra Buskerud Høyre, på NRK fra valgsendingen i Loen. Han fikk direkte spm og svarte at, ja, Høyre er for større privat eierskap i Kongsberggruppen. Det er jeg ikke enig i.

Erna og Buskerud Høyre vil selge mye skog, altså Statskog. Det er attraktivt for utenlandske oppkjøpere. Jeg liker faktisk best at vi eier skogen sjøl. Der ligger det mye ressurser, både for skogbruket, for naturmangfold og artsrikdom, for norske jakttradisjoner og for rekreasjon. 

Kongsberg har mye skog som Staten eier nå, For ikke å snakke om Buskerud, store områder eies av Statskog. Jeg vil ikke at vi skal selge skogen vår.

Erna og Høyre vil selge vannkraften! Arvesølvet vårt, som gir miljøvennlig og fornybar energi i bøtter og spann. Det har vi ikke så mye av i Kongsberg, men i Numedal, og ikke minst hvis en ser på Buskerud, har vi en del.  Jeg vil ikke ar dette skal selges. 

Men på kommuneøkonomi sies det at Høyre og FrP har vært redningen. Det er mange faktorer som spiller inn på den. Men etter 8 år i kommunestyret, erfarte jeg at det store trollet som spøkte der bak, hva om renta stiger til "normalt" nivå? Det har vært historisk lav rente de siste åra, det har etter min kunnskap vært en viktig faktor for Kongsberg kommunes nokså stabile økonomi i flere år. Erna og Siv styrer ikke renta, det gjør Norges Bank, og det kanskje mer den internasjonale politikken og kriger som styrer den. Dette kan jeg for lite om.  Så jeg kan gi Erna litt kreditt her, men sjefen i Norges Bank fortjener mer, for du og Siv har brukt for mye på de rike her i Kongsberg og Buskerud, av sparepengene våre, oljefondet veit du.

Noen saker, jeg selvpåført som litt mindre karakter for framtida, er jeg enig med Erna i, og noen ikke.

Men at du er best for Kongsberg og Buskerud synes jeg ikke her fra sofaen min. Da må du forklare meg mer hvorfor disse salgene er så bra for oss som bor i Buskerud.

Så inntil da, stemmer jeg på Jonas, og regjeringsskifte!

Godt valg, Kongsbergfolk!

Kommentarer til denne saken