FRILUFTSLIV - FOR ALLE

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL
 

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Allemannsretten er en kulturarv som gir grunnlag og sikkerhet for det tradisjonelle og verdifulle norske friluftslivet. Allemannsretten gir oss en rett til å ferdes fritt i naturen uavhengig om man er grunneier eller ikke. Vi kan gå, padle, sykle, telte, bade, ferdes fritt med motorbåt langs norskekysten, plukke bær, fiske fritt i saltvann og mer til. Slik har det mer eller mindre vært til alle tider, men denne retten har ikke vært lovfestet lenge. Det skjedde først i 1957. Da ble Friluftsloven vedtatt.

Men med retter følger også plikter, og det er visse rammer for hvor og hvordan vi kan ferdes. For eksempel er det ikke lov å ferdes på dyrka mark. Vi plikter å ta hensyn til natur, dyr og fugleliv, og det er visse grenser for hvor lenge vi kan ha et telt stående. Man kan heller ikke bare ta seg til rette med for eksempel rydding av skog, merking av stier eller tilrettelegging for ulike aktiviteter. Da må man samarbeide med grunneier.

Mange lokale aktører og gode krefter jobber for å gi folk mulighet for å komme seg ut i naturen. Dugnadsinnsatsen er stor. Det er en verdi i seg sjøl. Kongsberg og Omegn Turistforening (KOT) tilbyr aktiviteter for de fleste av oss, barnefamilier, ungdom, voksne. Erfarne og uerfarne. I Kongsbergområdet og over hele landet for øvrig står mer enn 500 hytter til alles disposisjon. Det er merka stier fra hytte til hytte og i byområdet. Kongsberg kommune holder lysløyper og driver anlegg. Skoler, barnehager og idrettslag i Kongsberg er viktige tilretteleggere. Røde Kors, Turistforeningen og Kongsberg kommune samarbeider om ”flerkulturelle turgrupper”. Jeg kunne nevnt flere.

”Natur som kilde til helse og livskvalitet” er navnet på en ny stortingsmelding som nå skal vedtas i Stortinget i oktober. ”Du trenger ikke gå på topptur, men gå en rundtur i nærområdet. Det kan bety forskjellen for mange”, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Regjeringen sier at natur og friluftsliv skal brukes enda mer i det forebyggende helsearbeidet. Friluftsliv i nærmiljøet, slik at alle kan delta er viktig for folkehelsa og skal prioriteres.

Regjeringen ønsker at flere skal drive med friluftsliv. Barn, unge og personer med innvandrerbakgrunn er prioritert. Frivillige organisasjoner er viktige for å lære barn og unge friluftsliv, og for å gi dem en god opplevelse. Samarbeidet mellom frivillige organisasjoner og det offentlige skal prioriteres.

Det gjenstår å se om stortingsmeldingens mange gode ambisjoner ikke bare blir vakre ord, men følges opp med konkret handling og prioritering på statsbudsjettet. Det er god investering for framtida.

Om høsten er lufta klar og naturen har fått de flotteste fargene. Se på røsslyngen og de gyllengule myrene! Det er blåbær og tyttebær overalt. Nå bør man benytte muligheten til gode opplevelser.

GOD TUR!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.