Kongsberg - en framtidsretta by?

Av
DEL

LeserbrevKongsberg er rangert som nr. 3 på en statistikk over framtidsretta byer i Norge, leste jeg i Lp 6. desember. En skikkelig gladsak, sa ordføreren. Men er det egentlig det? Jeg er stygt redd for at det er våpenproduksjonen som har gitt oss denne plasseringen, og at vi vil falle et godt stykke nedover på statistikken hvis det skulle bli fred i verden. Som vi alle vel ønsker? Selv om det ikke er bra for businessen. Og som vi også veit er langt unna. Dermed kan vi nok komme høyt på sånne statistikker i mange år fortsatt. Uten at jeg vil kalle det en gladsak av den grunn.


Tre dager før Lp skreiv om dette, kom julenummeret til «Vi menn» i salg. Det sto om byen vår der også. Allerede på forsida møtte vi Kongsbergnavnet. Eksklusivt, står det til og med, og så kommer dette: «Banebrytende teknologi fra Kongsberg. Den norske krigerroboten.» På side 6 starter den eksklusive artikkelen, som går over hele 6 sider. Tittel er «Fjernstyrt og dødelig.» Og ingressen: «Slik ser våpenutviklerne på Kongsberg for seg fremtiden på slagmarken: fjernstyrte roboter – tilnærmet usynlige og lydløse, men dødelig effektive – overtar de risikable oppdragene for kampvognmannskapet». Virkelig framtidsretta altså.


Dette skjer i Kongsberg til tross at FN i november 2017 begynte å arbeide for et forbud mot autonome våpen, eller drapsroboter. Representanter for 125 land møttes da i Genève for å ta de første skritt mot et forbud. 1000 forskere hadde skrevet under på et opprop, blant dem den britiske fysikeren Stephen Hawking og Apple-medgründer Steve Wozniak. 116 spesialister fra 26 land advarte, i et åpent brev, FN mot utvikling av autonome våpen. Vinner av Nobels fredspris i 1997, Jody Williams, som fikk prisen for sitt arbeid mot landminer, har engasjert seg i dette, og deltok på møtet i Genève.


Det gjorde også Norges Fredslag, ved Alexander Harang. Organisasjonen er medlem av den internasjonale «Campaign to stop Killer Robots.» Harang sier at spørsmålet er hvilken grad av menneskelig styring og kontroll vi skal ha over våpen som brukes i krig. «Man må ble enig om en definisjon av hva slike våpen er, og la det danne grunnlaget for et forbud. En protokoll kan være på plass tidligst i november 2018», sier Harang. Om denne er kommet, vet jeg i skrivende stund ikke. Men arbeidet for å forby disse våpnene er i alle fall i gang i FN, uten at våpenindustrien tar det inn over seg.


«Konfliktene i verden øker fordi internasjonal politikk og diplomati svikter. Vi prioriterer ikke å snakke sammen. Det er lettere å ty til våpen. Verdens ledere vet dette, men fortsetter allikevel i det samme, destruktive sporet. Vi har gjort oss økonomisk avhengige av krig». Dette sa generalsekretær i Flyktningehjelpen Jan Egeland i 2016. Dessverre er det fortsatt sånn.


Jeg heier på FN og arbeidet for et forbud mot drapsroboter! Det er vanskelig å være stolt av at Kongsberg kåres til en av landets mest framtidsretta byer, hvis det er på grunn av utvikling og produksjon av stadig farligere drapsmaskiner. Til og med våpen som FN arbeider med å forby.

Ragnhild Håkonsen

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags