Line Spitens villfarelse

Av
DEL

LeserbrevLine Spiten, leder og listekandidat i Kongsberg Høyre, uttrykker i en kronikk i Lp, 22.5.19, «bekymring» for at unge ikke vil «engasjere seg i lokalpolitikken når de ser at det er usaklige angrep i kommentarfeltene som venter.» Tror virkelig Spiten at slike står på vent? Hvor tar hun det fra? Hvilke «usaklige angrep» i kommentarfeltene venter på unge som engasjerer seg i lokalpolitikken? Og hvilket belegg har Spiten for å påstå at all kritikk eller motsigelser i kommentarfeltene er «usaklige»? Et saklig svar fra Spiten utbes. 

For virkeligheten motsier Spitens påstand. Eller skyldes hennes uttalelse at hun ikke tåler at leserbrev fra Høyre kan bli kritisert eller motsagt, og at hennes utspill er et hint til Lps redaktør om å utestenge kommentatorer som har et kritisk, eller et annet syn på Høyres utspill i valgkampen? Er det det hun håper på? Her skyver Spiten de «stakkars» unge foran seg. Det er kommentatorenes skyld at rekrutteringen til lokalpolitikken vil stoppe opp, ifølge Spiten. Kongsberg blir stående uten politkere og samfunnet bryter sammen. Derfor, for ungdommens skyld må deres utspill få stå uimotsagt, selv om det er all grunn til å fremsette eventuelle korrektiver, saklig kritikk og motforestillinger. Slik kan vi ikke ha det, for samfunnet er ikke tjent med det. Enhver må tåle å bli korrigert og motsagt på saklig grunnlag. 

Spitens uttalelse er svært lite gjennomtenkt. Hun bør betenke at hennes uriktige påstand om at alle kommentarer er «usaklige angrep» innebærer et ønske om innkrenkning av ytringsfriheten, kanskje særlig den som går Høyres politikk imot, og som igjen innebærer en undergravning av demokratiet. For i virkeligheten vender Spiten sin uttalelse mot seg selv. Det er hun selv som retter et usaklig angrep på dem som ytrer seg i kommentarfeltene, med den grunnløse og fornærmende påstand at de alle er usaklige. "Vi må lytte til de menneskene som vil noe». Og jeg «vil noe», skriver Spiten. Det er altså Line Spiten vi skal lytte til, ikke personer med andre oppfatninger som ytrer seg i kommentarfeltene, for de vil ikke noe, forstår vi Spiten rett. 

Ifølge Spitens subjektive definisjon, regner hun seg åpenbart som høyt hevet over dem som mener noe annet enn henne selv. Jeg ønsker meg et klima i lokalpolitikken som inviterer til å ta ansvar, skriver hun, og derfor må kritiske røster fjernes fra kommentarfeltene. «Jeg vil nemlig heller bruke tiden min på å diskutere Kongsbergs fremtid». Derfor skal vi bare diskutere helsetjenester, fritidsaktiviteter for barn og næringslivets vekst, skriver Line Spiten, som om fremtiden ikke er noe mer enn hva hun bestemmer. Men hva hun ramser opp, er banale politiske selvfølgeligheter som følger av seg selv. 

Lokalpolitikk er alt det andre, som folk er opptatt av, hva slags by vi skal leve i i fremtiden, med trygghet for gode bomiljøer og livskvalitet, slutt på hensynsløs og ødeleggende fortetting som overkjører folk, skjemmende og mistilpasset arkitektur, ødeleggelse av kulturminner og historisk verneverdige områder og kulturarv,  vi vil ha vakre omgivelser og rekrasjonsområder, alt som gir det gode liv, og en kommuneadministrasjon som folk ikke opplever som en arrogant motstander, men som skal prioritere byens innbyggere fremfor utbyggere og investorer. Alt dette interesserer ikke Høyre og Line Spiten. «Vi har nemlig viktigere saker å diskutere», skriver hun. For Høyre "ville noe" da partiet flyttet HiBu og ødela skolen og Vestsiden. Da tok partiet «ansvar», og Spiten hadde det klimaet i lokalpolitikken som hun ønsker seg. For fortiden gir den beste forutsigelse om fremtidig atferd og hva vi da kan vente oss. 

Johan Jarnæs

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags