Gå til sidens hovedinnhold

MØRKET PÅ RAUMYR

Julian Skar

Følg på: Facebook

Artikkelen er over 4 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Toril Mesna fra SV skrev den 1.september om gruppen «Nei til 1000 «flyktninger» på Raumyr». Hun reagerer sterkt, skriver at hun blir kvalm og at gruppen kommer med usannheter og merkelige virkelighetsfortolkninger.

Det er nokså beskjedent.

For denne gruppen utgjør et ekkokammer av mørke krefter som hauser opp svartmaling av mennesker på flukt, konspirasjonsteorier og grov rasisme.

Det er en gruppe der medlemmer spøker med å kaste svinekoteletter etter desperate asylanter som sitter i veikanten. Det er en gruppe der medlemmer koser seg med å forhåndsdømme i rettssaker om voldtekt og spøker med at «ingen kvinner ved sine fulle fem vil ha seg frivillig med sotplugger».

Personlig har jeg selv blitt «truet» i en diskusjon om at vedkommende skulle henge opp syltelabber og grisehoder på veggene sine, som av en eller annen grunn skulle gå utover meg (forstå det den som kan).

Kommentarfeltet er i stor grad preget av liknende retorikk, og utgjør en klanmentalitet som flørter med brunskvettende krefter, og et argumentasjonsnivå på dybde med en sølepytt.

Den lukkede gruppen presterer i et leserbrev å forlange at politikere skal flagge sin mening om asylmottaket offentlig. De ønsker også å stille både Lp og kommunen «til veggs»  med beskyldninger om konspirasjoner bak ryggen til befolkningen. Dette vitner om et tragikomisk manglende gangsyn, og er en trist avkledning av gruppens dømmekraft og forståelse av lokaldemokratiet.

På Raumyr befinner ikke trusselen mot et trygt og åpent samfunn seg i tentative planer om asylmottak, men i selve nabolaget.

 

Det er slike krefter som gir Norge en inkluderingsminister som vil sette menneskerettigheter til asylanter til side.

Det er slike krefter som fører til at høyre-ekstreme setter fyr på asylmottak.

Det er slike krefter som legitimerer stigmatisering av hele folkegrupper.

Det er slike krefter som nærer et mørke som Norge tidligere har vært okkupert av.

Slike krefter må bekjempes. I Norge er prinsipper om et åpent og liberalt samfunn ufravikelige grunnpilarer, enten man tror må Allah, Jahve, gud, eller på sin egen fanatiske insistering på fremmedfrykt. På Raumyr befinner ikke trusselen mot et trygt og åpent samfunn seg i tentative planer om asylmottak, men i selve nabolaget.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.