NRK må tilbake på FM

Av
DEL

LeserbrevI leserbrev 7. august tar Jan Rusaanes utgangspunkt i egne erfaringer om DAB, og i forsøk på å forsvare overgang til DAB og slukking av FM-nettet, minner Rusaanes oss om overgangen fra LB, MB og KB over til FM; altså overgangen fra AM (Amplitudemodulasjon) som ble benyttet fra radioens spede begynnelse på 20-tallet, med krystallapparater og senere rørradio. Introduksjonen ultrakortbølgen med ny overføringsteknologi, frekvensmodulasjon, FM-nettet, kom i 1954, og mine foreldre kjøpte en Tandberg Huldra 5 som de brukte her på Kongsberg fra 1956. Lyden fra denne, med HiFidelity FM var uovertruffen, langt bedre enn på AM, men i mono, akkurat som mange av dagens DAB-radioer.

Radioteknologien utviklet seg voldsomt med transistorradioen, oppfinnelsen fra slutten av 40-tallet. Hjemme fikk vi stereoanlegg som Tandberg Sølvsuper 10 midt på 70-tallet, i tillegg til vår Huldra som vi hadde i finstua, men fremfor alt ble det mulig å ha en liten og lett transistorradio på hytta, i boden, på stranda, i bilen, traktoren – eller hørselvern med radio. Batteriene varte i ukevis, selv om vi lyttet på FM flere timer daglig. DAB radioene er til strømleverandørenes og batteriprodusentenes store glede, svært energikrevende, sammenliknet med en FM-radio.

Bilradioen hadde samme utvikling. Frem til midten av 80-tallet, før RDS ble vanlig, måtte du skifte frekvens ved å vri på skalahjulet for å lytte til NRK hele veien på din kjøretur fra Kongsberg til det fagre vestland. FM i bil kan skurre litt, men med DAB i bil faller radioen ut til stadighet. Det innføres radiotaushet i flere sekunder eller minutter, du går glipp av viktige poenger i det som formidles, mens det kun skurret litt på FM fikk du med alt som ble sagt. Radiotausheten, reklamert som radio uten skurring, opptrer gjerne i nærheten av høyspentlinjer som landet vårt er fullt av. DAB i bil er dyrt, og DAB i bil er dårlig. FM er billig og bra, det er opplagt at det er FM vi vil ha.

Rusaanes fremstiller det som om FM ikke fungerte for annet enn NRK P1; muligens han opplevde eller husker det slik, men slik var ikke situasjonen for oss andre. FM-nettet fungerte utmerket, og gjør det fremdeles, det tragiske er at Stortinget valgte å skru av NRK og P4, og nå kan vi dessverre kun lytte til intetsigende radio på FM her i landet – som det eneste landet i verden.

I løpet av tidsperioden fra midten av 50-tallet som FM-nettet ble etablert og radioer ble solgt med FM og AM, kunne vi bruke disse radioene helt fram til slukkingen av FM i fjor. Vi hadde 40 år på oss å bytte ut den gamle krystall eller rørrradioen med kun AM, være seg hjemme i stua eller bilen, over til en moderne transistorradio med FM og AM. Kanskje hadde vi bytta både bil, og bosted, flere ganger, i løpet av disse 40 åra. Ingen følte at FM ble tvunget på oss, slik som DAB. Vi hadde fått mer enn rikelig med tid, og vi valgte selv. AM-nettet i Sør-Norge og østlandsområdet ble faset ut midt på 90-tallet, uten at noen merket særlig til det, vi som radiolyttere hadde selv valgt å fase ut sprakende lyd fra langbølgen over til støyfrie sendinger på FM, lenge før NRK sluttet å sende på LB og MB.

De av oss som kjøpte DAB – jeg var av dem som kjøpte førstegenerasjons DAB, som Aps kulturminister Trond Giske argumenterte for – måtte kaste radioen når DAB+ ble eneste formatet, noen ytterst få år etterpå. Radioen kostet flere tusen kroner, hadde bare mono, og lyden var dårlig, og med en irriterende forsinkelse. DAB teknologien, med komprimert lyd sendt i MP2-format, var foreldet allerede før den kom. Lyden av radio over internett er langt bedre, og vi har den på mobilen – men det koster å lytte på internett. FM er gratis, FM er tidløs og FM er moderne fremdeles, med fremragende, ukomprimert analog dataoverføring som skapt for menneskekroppens analoge øre; her trenges ingen dekomprimering av lyden, den overføres i original form med lysets hastighet; genialt enkelt, energieffektivt og langt bedre lyd enn med DAB. For lydentusiasten, og for den som liker god lyd, er DAB et teknologisk tilbakeskritt av dimensjoner.

Av sikkerhetshensyn, både hyttefolk, båtfolk og fastboende er det avgjørende å få værmelding, dagsnytt og vital informasjon overført via radio på en teknologisk enkel og driftssikker måte.  Stortinget har gjort en stor feil, ved å fjerne den statlige rikskringkastingen i Norge, NRK, fra FM-nettet.  

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags