Optisk illusjon

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevLp kan i ord og bilder lørdag melde at det er kamp om studieplassene på Kongsberg; det er en tabloid framstilling som krever korreksjon; lokalavisa har sett seg blind på at studiet optometri er i en monopolsituasjon.

HSN (Høgskolen i Sørøst-Norge) har i snitt 2,10 søkere til hver ledige studieplass det kommende studieåret; for studiested Krona ligger dette nede på 1,57 søkere pr. studieplass – altså godt under nivået på øvrige Campus i sammenslutningen HSN. Faktisk ligger dette reelt nede på 1,06 søkere for Kongsberg, der hvor studentene kan velge fritt blant andre campus.

Det er bachelorstudiet i optometri som har flest søkere pr. studieplass, 200 søker på 66 plasser; her kjemper studentene om plassen, kanskje ikke så rart egentlig, for studiested Kongsberg er i en trangbodd monopolsituasjon – det finnes ingen alternative campus hvor man kan søke seg til utdanning innen optometri, og antallet studieplasser er svært begrenset til denne populære studieretningen, som er av samfunnsnyttig og fremtidsrettet karrierevalg.

Hvordan kan vi da reelt finne ut hvor attraktiv studiested Kongsberg er; det kan gjøres ved å se bort fra antall søkere og antall studieplasser relatert til monopolsituasjonen optometri, og vurdere Krona opp mot øvrige campus hvor det er en reel konkurranse.

Fra totalt 402 søkere på svært beskjedne 256 tilgjengelige studieplasser på Krona –- Kongsberg kan ikke tilby flere høgskolestudenter etter flyttingen fra Raumyr –- kommer vi ned på 202 søkere fordelt på 190 studieplasser, når vi har trukket fra andelen som utgjør optometri. Av disse 202 søkerne er det svært lite sannsynlig at alle disse skal ha Krona som sitt førstevalg, slik at flere av disse studentene nærmest tvinges til Krona mot sitt inderligste ønske.

Tilbake til antall søkere pr. ledig studieplass – ekskludert monopolstudiet optometri – så blir det altså 202/190 = 1,06 søkere pr. studieplass for HSN avdeling Krona, mot et gjennomsnitt 2,10. Altså halvparten så mange som ønsker seg til Kongsberg, enn øvrige Campus i HSN. Å være i det teknologiske nav eller smørøye, slik man påstås å være på KRONA, er ikke så attraktivt blant studentene.

Framstillinga Lp har i sin tabloide overskrift og artikkel om at studentene kniver om studieplassene på Kongsberg, må altså tas med en god porsjon klype salt. Situasjonen er snarere det motsatte; at det kan bli vanskelig å fylle opp de 190 studieplassene som ikke utgjør optometri, hvor studentene kan velge fritt blant flere studiesteder.

Selvfølgelig kunne vi ønsket oss å tilby flere studieplasser innen optometri – og vi kunne ønsket oss flere høgskolestudenter totalt sett på Kongsberg. For å få dette til må den åpenbare løsningen være å flytte til lyse, trivelige og svært attraktive lokaliteter på Lågens østside i nærheten av Kampestad. Våre politikere fra Ap, Høyre og SV innså ikke sakens realiteter for noen år tilbake, ved å etablere KKP, og forsøker fremdeles å benekte realitetene.

Ønsker Kongsberg å være en studentvennlig kommune, bør man tilby studentene byens beste og mest fremtidsrettede lokasjon, ikke det motsatte. Og hva skjer den dagen HSN finner å etablere 66 eller flere plasser innen optometri på et annet studiested enn på Kongsberg? 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags